Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Diskriminering bakom löneskillnad

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bara en liten del av skillnaderna i lön och möjligheterna att bli högsta chef för kvinnor i ledningsgrupper går att förklara, visar en ny studie. ”Detta tyder på att diskrimineringen är förklaringen”, säger forskaren Joacim Tåg.

I studien, gjord på Institutet för näringslivsforskning, har man tittat på ett antal olika egenskaper på individ- och företagsnivå i ledningsgrupper i svenska företag. Totalt omfattas 25.000 personer i ledningsgrupper. I undersökningen ingår inte små- och familjeföretag.

– Vi ville undersöka om det finns egenskaper som förklarar skillnader mellan män och kvinnor i utnämningar till vd och när det gäller lönegapet för toppositionerna i företag, säger Joacim Tåg, forskare och programchef på Institutet för näringslivsforskning.

– I Sverige finns många detaljerade register som gör att man kan se olika egenskaper för personerna i ledningsgruppen, fortsätter han.

Studien visar att det finns stora skillnader mellan män och kvinnor när det gäller utnämningar till vd och löner. I ledningsgruppen var 30 procent av männen vd medan bara 12 procent av kvinnorna var det. Männen tjänade också 27 procent mer än kvinnorna i medeltal, enligt undersökningen.

Forskarna listade också vilka faktorer som skilde mellan män och kvinnor. Exempelvis hade kvinnorna längre utbildning och de hade oftare studerat ekonomi än männen i undersökningen. De hade också bytt företag oftare och i större utsträckning arbetat som ledningskonsulter.

Samtidigt hade kvinnor i färre fall utbildat sig vid prestigefyllda skolor, hade fler karriäravbrott trots att de hade färre barn än männen. En lägre andel av kvinnorna var gifta och ägde aktier. Att äga aktier kan, enligt undersökningen, ses som ett mått på hur villig man är att ta risker. Totalt har forskarna tittat på 85 olika variabler, som karriärvägar, utbildning och familjeförhållanden. Men dessa kan förklara enbart 12 procent av skillnaderna mellan män och kvinnor i utnämning och lön.

När det gäller att färre kvinnor utses till vd skulle en faktor som inte går att mäta kunna vara att kvinnor har lägre ambitioner.

– Men det är svårt att tro att man inte vill komma längre om man är i ledningsgruppen. Då är diskriminering den enda förklaringen som finns kvar, menar Joacim Tåg.

– Vi vill lyfta fram att när man tar beslut om löner och utser vd är det viktigt att man tittar på hur det ser ut i verkligheten och denna studie belyser att det finns könsskillnader som inte går att förklara med egenskaper, fortsätter han.

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.