Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 07:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dn-avstar-att-soka-statligt-stod/

EKONOMI

DN avstår att söka statligt stöd

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski. Foto: Beatrice Lundborg

78 dagstidningar ansöker nu om att få stöd från Myndigheten för press, radio och tv för att få hjälp att driva sin verksamhet. Dagens Nyheter har valt att inte söka stödet:

– Dagens Nyheter går bättre än på mycket länge och jag är glad att vi slipper binda upp oss genom något stöd utifrån, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

I år söks stödet av 78 svenska tidningar, skriver Dagens Media på måndagen. Dagens Nyheter är en av de tidningar som är kvalificerad till att kunna söka den del av det statliga presstödet som kallas driftstöd. Detta sedan tidningens hushållstäckning är under 30 procent och DN inte längre har en dominerande annonsposition.

Om Dagens Nyheter hade sökt skulle tidningen ha fått 40 miljoner kronor i stöd. Men DN har valt att inte ansöka om pengarna.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski säger att frågan om att söka stödet ytterst var en fråga för ägarna.

– Beslutet blev att vi inte skulle söka och jag är glad att vi inte gör det. Vi är lönsamma, trots att annonsmarknaden är väldigt tuff, vi ökar i antalet prenumeranter och är otroligt tacksamma för det, vi har också en hygglig marginal och lönsamhet. Då är det inte presstöd vi ska hålla på med utan vi ska utveckla vår journalistik och se till så att våra prenumeranter fortsätter att uppskatta den och vill prenumerera på tidningen. Det är vår bästa trygghet inför framtiden.

Hur ser det då ut om du blickar framåt?

– Inför nästa år ser det bra ut. Budgeten ser bättre ut inför 2020 än den prognos vi har för 2019. Vi hoppas kunna stärka vårt resultat nästa år, och då har vi ändå ett bra resultat i år. Att i det läget söka ett stöd som är så pass stort känns inte rätt.

Hade det inte varit bra med 40 miljoner kronor till att arbeta med?

– Det kanske det hade varit men att göra sig beroende av offentliga bidrag är också riskabelt för en journalistisk verksamhet. Det är otroligt viktigt för vår journalistik att den är oberoende, inte tar några politiska hänsyn utan att den enda lojalitet vi har är gentemot vårt journalistiska uppdrag. Det gör vi bäst om vi inte behöver söka några stöd utifrån.

Peter Wolodarski poängterar också att det finns en risk för att det journalistiska oberoendet kan börja naggas i kanten om DN tar emot stödet:

– Det kan det göra den dag vi öppnar för att ta emot stora summor i form av presstöd.

Kan du se något annat läge då DN skulle kunna söka ett driftbidrag?

– Hade vi varit i ett läge där DN gått dåligt och gjort förlust, kanske hade behövt säga upp personal, då hade situationen varit en annan och vi hade kanske kommit fram till en annan slutsats. Skulle läget bli sämre för oss kan vi komma att ompröva beslutet.

Vad säger du om de tidningar som tar emot stödet?

– Många tidningar har det tufft och svårt och om jag hade lett en tidning som hade sådana problem så hade kanske jag kommit fram till en annan slutsats. Jag har full respekt för att man kan komma fram till en annan slutsats om man är i en annan ekonomisk situation. Lyckligtvis är Dagens Nyheter inte i det läget utan vi går bättre än på mycket länge.

Ämnen i artikeln

Presstöd
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt