Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 17:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dn-fragar-vad-tycker-du-om-bensinpriset/

Ekonomi

DN frågar: Vad tycker du om bensinpriset?

Kenneth och Eva Salomonsson, Umeå Foto: Anders Boström

I Umeå höjde en stor del bemannade stationer sina bensinpriser (95) till 16:89, alltså en tangering av rekordet. På de obemannade stationerna var priset (95) ungefär 25 öre lägre.

Rätta artikel

Kenneth och Eva Samuelsson, Umeå:

– Det är alldeles för högt och jag vet inte vad det finns för alternativ om man ska iväg. Inne i Umeå går det bussar, men bara man kommer utanför blir det problem, säger Eva Salomonsson.

Maken Kenneth håller inte med: 

– Jag förstår att det är känsligt för många som bor utanför städerna. Men det är faktiskt bra för miljön om vi inte kör så mycket. Min bil rullar 2.000 mil per år. Jag säger okej till dagens pris, det är lagom. Men det får inte gå upp mer, säger Kenneth Salomonsson.

Sara Lindström, Umeå:

– Jag är kluven till bensinpriset. Å ena sidan är det många som behöver bilen. Vi har långa avstånd och det är ibland svårt att hitta andra sätt att ta sig någonstans. Å andra sidan är det säkert bra för miljön att bensinen är dyr. Själv kör jag inte så mycket och det är ett miljöval. Jag cyklar oftast i stan och försöker använda andra transportsätt när man kan åka buss eller tåg. Bensinpriset gör mig inte upprörd.

 

Olle Stenlund, Nordmaling:

– Jag hörde att de lagt på ytterligare 20 öre i dag, och det gillar jag inte. Jag kör 5.500 mil per år och det känns som om jag står på macken mest hela tiden. Kunde jag spara eller hålla ner kostnaden så skulle jag göra det, men jag vet faktiskt inte hur det ska gå till. Jag har tio mil till Umeå och för oss finns det varken spårvagn eller tunnelbana. Vi har faktiskt knappt bussar. Jag tycker de klämmer åt oss bilister.

Michael Henriksson, Åsele:

– Bensinpriset är rena vansinnet. Jag bor i fjällen, en bit ifrån Åsele, och har 13 mil till jobbet enkel väg. Exakt hur mycket jag lägger på bränsle vet jag inte men det blir onödigt mycket. Jag har funderat på hur jag ska kunna hålla ner kostnaden men det är svårt. Bilen drar 0,8 liter milen och det är inte farligt. Det skulle väl vara att byta till moppe, men där är jag inte än.

Patrick Krainer, Umeå:

– Jag kör en del, mest stadskörning, men jag tycker inte det är så farligt. Det är många faktorer som spelar in och påverkar bensinpriset. Jämför man med vad folk tjänar så kan man se att det inte förändrats på decennier. Jag tycker nivån är rimlig och jag är inte upprörd.

Alexander Jakobsson, Vännäs:

– Det är för djävligt hur man sätter dit oss bilister. Jag pendlar mellan Vännäs och Umeå. Jag får skatteavdrag, men avdraget är på 18:50 och bensinen kostar 16:89. Jag tycker det är något sjukt i det förhållandet. Och värre blir det. Jag måste ha bil för att jobba och jag har barn som jag skjutsar till olika event. Skatteavdraget måste upp och priset ner.

Foto: Anders Boström

Lasse Swärd: Risk för 18 kronor litern i sommar