Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dn-gar-mot-strommen-och-okar-vinsten/

Ekonomi

DN går mot strömmen och ökar vinsten

Anders Eriksson, vd för Bonnier News där DN ingår, och Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.
Anders Eriksson, vd för Bonnier News där DN ingår, och Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski. Foto: Anette Nantell

På en svår marknad där många mediehus brottas med stora problem gör Dagens Nyheter det bästa resultatet i branschen. Vinsten ökade rejält från föregående år till 117 miljoner kronor.

2019 var ett tungt år för svensk dagspress, med nedläggningar, konkurser, likviditetskris och stora sparpaket på många håll. Dagens Nyheter var tidningen som gick mot strömmen. För DN var 2019 ett mycket starkt år, både journalistiskt och ekonomiskt.

Tidningens resultat ökade med 58 procent till 117 miljoner kronor jämfört med 2018 (74 miljoner). Efter att Schibsted, som äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet, och Bonnier News nu presenterat sina resultat är DN den tidning i Sverige som uppvisar den högsta årsvinsten. Det är första gången under 2000-talet. Nettomarginalen blev över 8 procent – numera en hög nivå i branschen.

Vinstökningen sker trots att Dagens Nyheter precis som alla andra tidningar noterade ett kraftigt fall för annonsintäkterna.

Skälen till det goda resultatet är framför allt den fortsatt kraftiga tillväxten för digitala prenumeranter och ett starkt fokus på journalistisk kvalitet. Antalet betalande prenumeranter har de senaste fem åren växt stadigt.

– Vi har länge och målmedvetet gjort stora satsningar på det journalistiska innehållet. Förra året byggde vi till exempel upp en helt ny redaktion i Göteborg. Vi är glada och stolta över att sådana satsningar uppskattas av läsarna och dessutom ger resultat som i sin tur gör att vi kan satsa ännu mer på journalistiken, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Även 2020 har börjat mycket starkt för Dagens Nyheter och under våren kommer alla anställda att bjudas med på en tågresa till Berlin med det nattåg som DN använder i sin läsar- och konferensverksamhet.

– Vi ser att vår strategi fungerar och det är väldigt glädjande. Att våra anställda som kämpar hårt och är superprofessionella i sitt arbete ska uppmärksammas extra känns helt rätt, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News där Dagens Nyheter ingår.

Peter Wolodarski betonar att god ekonomi för en tidning som DN är centralt för att kunna fortsätta att satsa på kvalitet:

– Det ger oss en trygghet framåt där vi kan investera i saker som vi vet att läsarna vill ha, till exempel korrespondenter, granskande journalistik, kulturjournalistik, kvalificerad faktagranskning samt att vara på plats med reportrar och fotografer när det händer saker i Sverige och i världen.

Koncernen Bonnier News, som även innefattar Expressen, Dagens Industri, Sydsvenskan/HD, Mittmedia-tidningarna och en rad andra medier gjorde ett resultat på 211 miljoner kronor för 2019, en uppgång jämfört med 2018 då resultatet låg på 159 miljoner.