Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

DNA-test för vinterkräksjuka på apoteket

Nu går det att köpa DNA-test för vinterkräksjukan på apoteket. Testet visar om du är en av dem som har den genvariant som ger skydd mot sjukdomen.

Testet, som utvecklats av Linköpingsföretaget Dynamic Code, säljs på utvalda apotek och via företagets hemsida.

Provet tas som ett skrapprov från kindens insida. Provet skickas till Dynamic Codes labb. Svaret fås efter en till fem dagar på företagets hemsida där man loggar in med en personlig kod som finns i paketet.

– Testet kan därmed göras helt anonymt, säger Anne Kihlgren, vd för Dynamic Code.

Svaret visar om testpersonen tillhör den grupp på cirka 20 procent av befolkningen som bär på en speciell genvariant som gör att viruset som orsakar vinterkräksjukan inte får fäste.

Ett liknande test säljs även sedan några år tillbaka av det svenska gentestföretaget DNA-guide. Testet för vinterkräksjuka säljs där antingen separat eller som en del i ett större paket där fler gentester ingår.

Båda testerna bygger på forskning vid Linköpings universitet som visar att en mutation i en gen som kallas FUT2 är orsaken till att var femte europé inte kan ta upp det norovirus som är orsaken till vinterkräksjukan.

Anne Kihlgren tror att intresset är stort för testet. Om till exempel mamman men inte pappan i en barnfamilj är immun kan det vara lämpligt att hon stannar hemma om barnen blir sjuka. På vissa arbetsplatser kan det användas för personalplanering under vinterkräksjukeperioden.

– För äldre och vissa högriskpatienter kan det också vara bra att veta eftersom de kan behöva läggas in på sjukhus om de smittas, säger hon.

– Men många tycker nog bara att det är skönt att veta.

Dynamic Code grundades 2001 och har sex anställda. Förutom testet för vinterkräksjuka erbjuder företaget bland annat tester för könsjukdomarna klamydia och mykoplasma samt ett test för att avgöra om en person är laktosintolerant.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.