Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

DN:s Henrik Brors: Stort politiskt bakslag för spanska regeringen

Tre frågor till Dagens Nyheters Brysselkorrespondent Henrik Brors om Spaniens ansökan om nödlån.

Varför har Spanien dröjt så länge med att be om stöd från övriga EU?

– Ja, det har övriga EU-regeringar, USA och Internationella valutafonden också undrat över. Men för en stormakt som Spanien är det ett stort politiskt bakslag att tvingas stå med mössan i hand inför andra länder och be om hjälp.

– Den nya konservativa regeringen vann valet för ett halvår sedan på löftet om att ge landet en stark ekonomi igen med en tuff budgetpolitik. Men det visade sig snart att hålen var mycket större än väntat, både i statens finanser och i bankernas balansräkningar. Det har lett till att räntorna på spanska statspapper stigit till i praktiken ohållbara nivåer.

– Regeringen har försökt med olika tricks få låna pengar från Europeiska centralbanken eller från annat håll utan att ställas utan utländsk överrock som Grekland. Men när det inte gick lyckades euroländerna och Internationella valutafonden till slut pressa regeringen att be om stöd.

Varför tycker övriga euroländer det är så viktigt att få Spanien att ta ett nödlån?

– Det är av ren självbevarelsedrift. På söndag är det nyval i Grekland, och vinner de partier som säger nej till EU:s åtstramningspaket för landet kan det leda till totalt kaos på finansmarknaderna. Om oklarheterna om de spanska bankerna finns kvar då blir det mycket svårt att begränsa finansoron till Grekland, utan den kan hota hela eurozonen.

– Därför har övriga euroländer pressat på för att få fram en lösning för Spanien före 17 juni.

Kan det här lugna finansmarknaderna och vara början till en lösning på eurokrisen?

– Det går inte att veta i dag. Till att börja med kan nog räntorna på spanska statspapper sjunka, men det är först när rekonstruktionen av de spanska bankerna börjar klarna som man kan se om de kan ta sig igenom den djupa lågkonjunkturen i landet.

– Men fokus kommer nu att gå över på Grekland och vilka följder nyvalet får. Om nejpartierna vinner kan räntorna skjuta i höjden för många euroländer när finansmarknaderna spekulerar i ett totalt eurosammanbrott.

– Då kommer det att hänga på Europeiska centralbanken att agera brandkår för att hålla nere räntorna för flera euroländer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.