Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Dödläge i förhandlingarna om Brexit

Kärva förhandlingar inför Brexit. Arkivbild.
Kärva förhandlingar inför Brexit. Arkivbild. Other: Matt Dunham

Bryssel. Förhandlingarna om Brexit har nått ett ”störande dödläge”, konstaterar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Beskedet fick pundet på all. Nu hoppas Barnier och Storbritanniens chefsförhandlare David Davis på att lösa upp knutarna innan jul.

Det var efter en femte förhandlingsrundan mellan EU och Storbritannien om Brexit som Michel Barnier frustrerat konstaterade att ett dödläge uppstått i frågan om vilken nota Storbritannien ska betala vid utträdet. Han välkomnade att den brittiska premiärministern Theresa Mays i ett tal i Florens lovade att Storbritannien ska leva upp till sina åtaganden.

– Men nu har vi nått ett dödläge när det gäller den finansiella lösningen. Det är väldigt störande sade Barnier och fick omedelbart pundet att försvagas.

Förhandlingarna om Brexit har nu pågått i fyra månader och har ännu inte tagit sig ur den första fasen. EU står fast vid att tre frågor om hur skilsmässan ska se ut måste lösas innan det är aktuellt att tala om vilken relation de båda parterna ska ha i framtiden.

Det handlar om EU-medborgares rättigheter i Storbritannien och brittiska medborgares rättigheter i EU-länder, hur gränsen mellan Nordirland och Irland ska skötas och vilken nota Storbritannien ska betala vid utträdet. Just vad gäller den sista frågan har förhandlingarna gått i stå.

Den brittiske chefsförhandlaren David Davis tycker ändå att tillräckliga framsteg har gjorts och hoppades att EU-ledarna vid toppmötet i nästa vecka ska ge Michel Barnier utökat mandat för att inleda förhandlingar om den framtida relationen. Det motsatte sig Barnier som betonade att saker och ting måste göras i rätt ordning.

– Under nuvarande omständigheter kan jag inte föreslå toppmötet att vi kan börja tala om den framtida relationen, slog Barnier fast.

I stället tar han sikte på de kommande månaderna och hoppas på att betydande framgångar har gjorts till toppmötet i december.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.