Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Dödshot och utpressning – etableringslotsarna försvinner

Foto: Bertil Enevåg Ericson

Arbetsförmedlingen slutar med etableringslotsar. Efter indikationer på brottslig verksamhet och eventuell rekrytering till stridande grupper i utlandet har man beslutat att säga upp tjänsten.

Etableringslotsarna försvinner. Det meddelar arbetsförmedlingen på en presskonferens under fredagen.

– Vi kan inte garantera kvalitet och säkerhet i det här, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingens etableringslotsar, där nyanlända ska få hjälp med att länka ihop nyanlända med det svenska samhället, försvinner. Efter en översyn har Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg beslutat att tjänsten ska avslutas. Anledningen är att man fått indikationer på både brottslig verksamhet som utpressning, hot och rekrytering till stridande grupper.

Vi har också stött på diskussioner om att det förekommer rekrytering till våldsamma stridande grupper inom aktiviteterna. Där är frågan föremål för diskussion med säkerhetspolisen, säger Mikael Sjöberg.

Totalt är drygt 32 000 arbetssökande i kontakt med etableringslotsar i dag. Arbetsförmedlingen har ett avtal med ungefär 350 arbetslotsar.

Arbetsförmedlingen bedömer att man inte kan gå i god för verksamhetens kvalitet och avslutar därför tjänsten. Karaktären på problemen har förändrats under hösten.

– Nu ser vi vad vi ser som grov organiserad brottslighet. Vi får indikationer på att det är människosmuggling kopplat till systemet. Vi har flera fall där vi fått indikationer om att det förekommer bland annat dödshot och utpressning.

Avtalen har en uppsägningstid på tre månader, vilket innebär att lotsarna finns kvar i några månader till. Efter det kommer arbetsförmedlingen att antingen själva ta hand om de nyanlända som tidigare fått hjälp av lotsar eller använda sig av andra upphandlade tjänster, meddelade Mikael Sjöberg.

Förra året kostade tjänsten 690 miljoner per år för arbetsförmedlingen. Under 2015 uppskattades kostnaden bli 850 miljoner.

 


 

Mer om etableringslotsar:

Riksrevisionen påpekar brister i systemet med etableringslotsar. Läs hela artikeln

Erik Ullenhag (FP): ”Nyanlända behöver mer än en klapp på huvudet.” Läs debattartikeln

Drömmen om ett jobb i Sverige blir allt mer avlägsen. Läs hela artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.