Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dokument-visar-utseendekraven-for-norwegians-anstallda/

Ekonomi

Dokument visar utseendekraven för Norwegians anställda

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flygbolaget Norwegian har strikta bestämmelser kring hur deras anställda ska se ut. 

Norska tidningen VG har tagit del av ett dokument som bland annat visar att kvinnliga anställda måste ha smink och klackskor. Männen får inte sminka sig förutom i undantagsfall.

Rätta artikel

Det 22 sidor långa dokumentet från den 1 april i år innehåller detaljerade beskrivningar av hur personalen får se ut och inte. Bland annat ska kvinnliga anställda sminka sig och ha på sig skor med minst två centimeters klack.

Sminkningen ska vara naturlig och bilder i dokumentet visar vilken typ av rosa och rosaröda läppfärger som accepteras. 

I dokumentet som VG tagit del av framgår också att kvinnor kan slippa kravet på klack mot uppvisande av läkarintyg som sedan behöver förnyas var sjätte månad. 

Vad gäller flygbolagets manliga personal är kraven annorlunda. Män får inte ha längre hår än till skjortkragen och de får inte ha smink om det inte är för att täcka över finnar eller blåmärken. De får inte heller ha örhängen, nagellack eller hår längre än till skjortkragen, skriver VG.

”Uniformen är neutral och diskret och ja, det stämmer att det ställs olika krav till män och kvinnor när det kommer till smink, hår och så vidare. Det är vanligt även hos andra flygbolag”, skriver Astrid Mannion-Gibson, kommunikationsansvarig på Norwegian i ett mejl till VG.

Enligt flygbolaget är dokumentet en uppdaterad version av regler som funnits under en längre tid, och togs fram efter att personalen önskade tydligare riktlinjer kring utseende. De vill inte kommentera närmare varför reglerna ser ut dom de gör.

Norwegiandokumentet har väckt reaktioner i Norge. Ingrid Hødnebø, kvinnopolitisk talesperson för Sosialistisk Venstreparti säger till VG:

– Medan resten av samhället har rört sig framåt, sitter Norwegian fast i ett ”Mad men”-universum från 50–60-talet.

På till exempel flygbolaget SAS finns det inget sminkkrav, skriver VG. Men anställda som sminkar sig måste göra det diskret. På SAS tillåts manliga anställda bära smink.

– Du behöver inte sminka dig, men om du gör det måste valet av smink och örhängen vara diskret. Det är helt okej för oss om män önskar att ha diskret smink, säger Knut Morten Johansen, informationschef på SAS till VG.