Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Dom i bostadsrättstvist kan få stora effekter

Ny dom kan ge bostadsrättsköpare rätt att häva affären. Arkivbild.
Ny dom kan ge bostadsrättsköpare rätt att häva affären. Arkivbild. Foto: Maja Suslin/TT

En ny dom kan bli ”ljuv musik” för de ovanligt många bostadsrättsköpare som ångrat sig i väntan på nyproduktion, skriver Svenska Dagbladet.

Sex veckors försening av nyproduktionen räcker för att köparen kan häva sitt förhandsavtal och få tillbaka handpenningen, enligt en dom från Stockholms tingsrätt.

Om domen blir vägledande står troligen miljardbelopp på spel, skriver SvD, då frågan är högaktuell med en rad pågående tvister där köpare med förhandsavtal vill häva köpen.

Läs mer: Många köp av nya lägenheter kan vara ogiltiga 

Den nu avgjorda tvisten gäller byggmästar- och fastighetsbolaget Savanas bostadsrätter vid Telefonplan i Stockholm. Enligt köparens förhandsavtal skulle lägenheten ha varit klar i slutet av 2017, men inflyttningen försenades med sex till tio veckor. Det anser tingsrätten räcka för att köparen ska ha rätt att häva avtalet.

Savanas bostadsrättsförening i det aktuella området döms även att betala en kvarts miljon kronor i rättegångskostnader samt omedelbart lämna tillbaka handpenningen på 50.000 kronor.

Enligt SvD lär domen väcka stor uppmärksamhet, då troligtvis tusentals svenskar väntar på nya bostadsrätter som försenats betydligt längre än sex veckor.

– För de många som drabbas av förseningar i nyproduktionen är detta som ljuv musik, säger bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla till tidningen.

Rättsläget vid denna typ av tvister betecknades bara för någon månad sedan som ”oklart” av Boverket. Byggbolagens praxis har dock varit att se förhandsavtalen som strikt bindande, skriver SvD.

Läs mer: ”Köparna måste få veta när de får flytta in” 

Läs mer: Rekordmånga klagar på avtal

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.