Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 10:27 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/domen-om-piratebayse-overklagas/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Domen om piratebay.se överklagas

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Sista ordet är inte sagt om att staten ska beslagta thepiratebay.se. Fredrik Neij, en av fildelningssajtens grundare, överklagar förra veckans dom. Det säger hans advokat till DN.

Domen, som meddelades på tisdagen förra veckan, innebär att domännamnen thepiratebay.se och piratebay.se ska beslagtas och ägas av staten. Detta sedan åklagaren har framställt dem som brottsredskap som används för upphovsrättsbrott via den berömda fildelningssajten.

Nu meddelar Fredrik Neij via sin advokat Jonas Nilsson att han kommer överklaga domen.

– Tingsrätten gör en felaktig bedömning av hur man ska se på ett domännamn. Vi anser att det är en adressuppgift, inte en egendom, säger Jonas Nilsson.

Fredrik Neij har bestridit både att han fortfarande arbetar med The Pirate Bay samt att han skulle vara den faktiska ägaren av domännamnen. En sökning i registren visar ett annat namn står som ägare, men åklagaren menar att han är den som i praktiken kontrollerar adressen.

– Åklagaren har påstått två saker. Det ena är att det begås brott via The Pirate Bay. Det har Fredrik Neij egentligen inga synpunkter på. Det andra är att han är delaktig i The Pirate Bay-verksamheten, säger Jonas Nilsson.

Enligt honom handlar det alltså inte om att Fredrik Neij vill få tillbaka domännamnet, utan om att principen bakom tingsrättens dom är fel.

Fredrik Neij är en av The Pirate Bays grundare och är en av de fyra som dömdes för sin inblandning i sajten. I november i fjol greps han på gränsen mellan Laos och Thailand. Han avtjänar för närvarande sitt fängelstraff i Sverige.

Fallet är unikt i Sverige, eftersom det är första gången ett domännamn ska övergå i statens ägo. Tidigare har personer dömda för brott blivit av med sina domäner, men då har de bara tillåtits förfalla och med tiden blivit tillgängliga igen, på samma sätt som om ägaren hade glömt att betala räkningen.

DN har sökt kammaråklagare Fredrik Ingblad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.