Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-24 01:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/domstol-ger-lundin-petroleum-ratt-till-overprovning-om-insyn-i-utredning/

Ekonomi

Domstol ger Lundin Petroleum rätt till överprövning om insyn i utredning

Lundin Petroleums vd Alex Schneiter och styrelseordföranden Ian Lundin. Foto: Johan Jeppsson/TT

Åklagaren i Lundin Petroleum-fallet har nekat de misstänkta bolagstopparna att se material i utredningen.

Bolaget har överklagat – och nu beslutar Stockholms tingsrätt att Åklagarmyndigheten ska pröva saken.

Sedan 2016 är Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter misstänkta för medhjälp till grovt folkrättsbrott, efter att över 100.000 människor satts på flykt och tusentals dödats av militär i området där oljebolaget letade olja i Sudan kring millennieskiftet.

Sedan 2010 pågår utredningen vid internationella åklagarkammaren i Stockholm och i en rad fall har bolagstopparna anmält och överklagat delar i den juridiska processen och även anklagat S-ministrar för jäv och förföljelse.

I november 2018 ansåg åklagaren att utredningen var klar och beslutade om slutdelgivning, då de misstänkta har rätt att ta del av förundersökningen. Men sedan dess har mer information kommit till åklagaren som lett till ytterligare brottsmisstankar.

I höstas begärde bolaget att få ta del av handlingarna men nekades av åklagaren som bedömde att de nya utredningsåtgärder som behövs är så omfattande att utredningen inte längre kan anses vara slutförd.

I december vände sig bolaget till Stockholms tingsrätt, som nu beslutat att åklagarens beslut ska undanröjas och ärendet återförvisas till Åklagarmyndigheten för prövning som borde ha gjorts. 

Lundin Petroleums kommunikationschef Robert Eriksson skriver i ett mejl till DN:

”Vi är givetvis nöjda med beslutet från Stockholms Tingsrätt. Vi har vid upprepade tillfällen påpekat att vi ser mycket allvarliga brister i hur den här utredningen bedrivs. Det är oacceptabelt att den ansvarige åklagaren försöker förvägra oss vår lagliga rätt att ta del av material från förundersökningen, samtidigt som han vid upprepade tillfällen läckt material från densamma till målsäganden på ett lagvidrigt sätt. 

Att den här utredningen, trots alla fel och brister, har tillåtits att fortgå under tio års tid är för oss ofattbart. Det här visar återigen behovet av ett återinfört tjänstemannaansvar i Sverige. Vi ser nu fram emot att allt material vi har rätt att ta del av skyndsamt överlämnas till oss och beklagar den ytterligare försening åklagarens agerande har lett till”.

DN söker åklagare Henrik Attorps som leder förundersökningen.