Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/domstol-kommer-med-besked-den-17-juni-om-preems-utbyggnad/

Ekonomi

Domstol kommer med besked den 17 juni om Preems utbyggnad

Foto: Tomas Ohlsson

Beslut om Preems planerade utbyggnad kommer att meddelas den 17 juni. Det meddelade mark- och miljööverdomstolen på måndagen i ett pressmeddelande.

Mark- och miljööverdomstolen behandlade frågan om Preems utbyggnad under måndagen. Men något beslut blev inte offentliggjort.

”Mark- och miljööverdomstolen har idag haft fortsatt föredragning angående frågan om klagorätt och prövningstillstånd. Beslut kommer att meddelas den 17 juni 2019”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Preem har ansökt om att få fördubbla sina koldioxidutsläpp vid raffinaderiet utanför Lysekil från 1,7 miljoner till 3,4 miljoner ton årligen. 

Raffinaderiet, skulle om utbyggnaden blir verklighet, stå för 17 procent av de samlade utsläppen i Sverige och bli den industrianläggning som släpper ut mest växthusgaser i landet.

Preem har förklarat att man kommer att reducera utsläppen genom så kallad koldioxidinfångning direkt vid anläggning. Man hävdar också att de förnybara drivmedel som ska produceras vid anläggningen kompenserar för utsläppsökningen. Företaget beräknar att produkterna i användarledet kommer att bidra med minskade utsläpp med 800.000 ton årligen.

Utbyggnaden har mötts av stora protester. Naturskyddsföreningen både centralt och lokalt, liksom ett hundratal privatpersoner, har överklagat mark- och miljödomstolens tillstånd från november i fjol.

Domstolen ansåg att Preems utbyggnad harmonierar med lagstiftning och EU:s system med utsläppsrätter.

Läs även: Svenska lagar är inte klimatanpassade