Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 09:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/domstol-skjuter-upp-beslut-om-preems-nya-raffinaderi/

Ekonomi

Domstol skjuter upp beslut om Preems nya raffinaderi

Preem vill bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Foto: Johan Carlén/TT

Mark- och miljööverdomstolen skjuter upp sitt avgörande om oljebolaget Preems planer på att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Den nya anläggningen skulle bli Sveriges i särklass största utsläppare av koldioxid.

Preem vill bygga en ny anläggning för att tillverka bensin och diesel med lägre svavelhalt ur 3,5 miljoner tjockolja årligen. Det skulle göra att företagets koldioxidutsläpp fördubblas, till 3,4 miljoner ton. Därmed skulle Preem gå från tredje till första plats i den svenska utsläppsligan.

Utbyggnaden beräknas kosta 15 miljarder kronor. Preem fick i höstas ja till sina planer av mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Tillståndet grundar sig på att ett enskilt land inte kan begränsa koldioxidutsläppen för ett företag som ingår i EU:s handel med så kallade utsläppsrätter.

Beslutet orsakade en lång överklaganden till mark- och miljööverdomstolen och en klassisk, känsloladdad konflikt i bohuslänska Lysekil – den mellan arbetstillfällen och naturhänsyn. På fredagen hade mark- och miljööverdomstolen överläggningar om ärendet ska få prövningstillstånd. Beslutet blev att ”fortsätta föredragningen” den 10 juni.

På nationell nivå har kritikerna bland annat hävdat att tillståndet sticker i ögonen mitt i en historiskt stark klimatdebatt och får Sveriges internationellt omtalade klimatlag att verka tandlös. SvT rapporterade häromdagen att regeringen förbereder en lagändring för att kunna stoppa verksamhet som strider mot våra klimatmål.

Preem vill bygga ut för att kunna möta de nya tuffare internationella reglerna om svavelinnehåll i drivmedel, och hävdar att företaget i dag släpper ut mindre koldioxid än de flesta andra jämförbara raffinaderier.

Företaget påpekar också att man aktivt jobbar för koldioxidinfångning, så kallad CCS-teknik, och att den nya anläggningen skulle göra det möjligt att öka produktionen av förnybara drivmedel.

Läs också: Klimatspekulanter skakade liv i EU:s utsläppshandel 

                    Så funkar EU:s handel med utsläppsrätter