Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 05:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/domstolen-lamnar-besked-om-preem/

Ekonomi

Domstol: Preem bör få tillstånd till utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil

23:19. Mark- och miljööverdomstolens yttrande om Preemraffs planerade utbyggnad i Lysekil.

Preem bör få tillstånd att bygga ut sitt raffinaderi utanför Lysekil, meddelade mark- och miljööverdomstolen under måndagen. Frågan kommer nu att avgöras av regeringen. Ärendet om Preems planerade utbyggnad har pågått i flera år och är unikt eftersom regeringen använt klimatskäl för att ta över beslutsrätten i en specifik fråga.

Centralt för Mark- och miljööverdomstolens beslut är att man anser att det klimatpolitiska ramverk riksdagen beslutade om 2017 enbart utgör riktlinjer för regeringens klimatpolitiska arbete och inte har någon rättsverkan när tillstånd för enskilda verksamheter prövas. Man har också kommit fram till att den så kallade stoppregeln i miljöbalken inte kan tillämpas på koldioxidutsläpp från en verksamhet som omfattas av EU:s utsläppshandelssystem. 

– De nya klimatmålen innebär inte några ökade krav på som kan ställas gällande koldioxidutsläpp vid prövning av tillstånd till enskilda verksamheter som ingår i utsläppshandelssystemet, säger hovrättsrådet Li Brismo under en pressträff.

Ärendet kommer efter beskedet att gå vidare till regeringen för ett avgörande. 

– Skulle regeringen komma fram till att verksamheten inte ska tillåtas ska domstolen avslå ansökan. Om regeringen däremot beslutar att verksamheten ska tillåtas ska domstolen ge tillstånd till verksamheten, säger Claes-Göran Sundberg, hovrättslagman.

Ärendet är unikt eftersom det, som DN tidigare rapporterat om, innebär att regeringen använt klimatskäl för att ta över beslutsrätten i en specifik fråga. Regeringen har menat att en utbyggnad skulle göra det svårare att nå de klimatmål riksdagen beslutat om. Svenska myndigheter får egentligen inte sätta utsläppsgränser för företag som ingår i EU:s utsläppshandel, men regeringen har hävdat att verksamheten ännu inte är igång och därför inte omfattas av utsläppshandeln.

Preems raffinaderi är det största i Norden och ärendet har pågått i flera år. I slutet av 2018 gav mark- och miljödomstolen för en utbyggnad av raffinaderiet, men beslutet kom sedan att överklagas och under måndagseftermiddagen kom alltså Mark- och miljööverdomstolens yttrande.  

Läs mer: Domstol yttrar sig i Preemfallet men beslut kan dröja flera år 

Ämnen i artikeln

Preem
Lysekil
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt