Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Donald Trump svänger – Yellen kan få stanna som Fed-chef

Foto: Saul Loeb

Inom kort väntas president Donald Trump utse en ny chef för amerikanska centralbanken, Federal Reserve. Ekonomiprofessorn John Taylor hör till favoriterna. Men sittande Fed-chefen Janet Yellen är inte ute ur leken. Från att ha varit starkt kritisk tycker Trump numera att hon gör ett bra jobb.

Någon gång före sin resa till Asien den 3 november kommer Trump att avslöja vem han vill se som Fed-chef, enligt källor i Vita huset som citeras i amerikanska medier. I dag, torsdag, intervjuas Janet Yellen. Då har Trump träffat alla fem kandidater som är med i leken. Trumps förslag måste sedan godkännas av senaten. Det är inget lätt val, om man ska tro Trump.

– Ärligt talat så gillar jag alla. Jag har stor respekt för samtliga, sade Trump vid en presskonferens i Rose Garden i tisdags.

Trumps linje om ny centralbankschef har skiftat. Under presidentvalskampanjen gick han ut hårt i sin kritik mot Yellen, vars fyraåriga mandat går ut i februari nästa år.

Yellen håller räntan låg av politiska skäl, dundrade Trump och indikerade att centralbankschefen genom att stimulera ekonomin ville gynna den demokratiska kandidaten Hillary Clinton. Då hävdade Trump att börsen stigit omotiverat mycket och att bubblan skulle spricka när räntehöjningarna väl kom.

Nu är han president och det är annat ljud i skällan. Trump har flera gånger pekat på nya rekordnoteringar på börsen och tagit dem som intäkt för att hans politik har högt förtroende. Strategin från Federal Reserve under hennes ledning har varit att efter finanskrisen gå långsamt fram och gradvis höja räntan. Allt för att inte utlösa ett plötsligt fall i ekonomin. Helt rätt, tycker Trump, som gärna vill att ekonomin får fortsatt stimulans från penningpolitiken.

– Jag tycker att hon har gjort ett bra jobb. Jag skulle vilja att räntorna förblir låga. Hon har historiskt varit en lågränteperson, sade han i juni.

Samtidigt finns det konservativa krafter som inte gillar Yellen och vill att Federal Reserve tar en ny riktning.

En kandidat för dem kan vara ekonomiprofessorn John Taylor. Han förespråkar högre räntor och vill att centralbankens beslut blir mer transparenta. Enligt uppgift ska Donald Trump ha imponerats av Taylor när han intervjuade honom.

Tidigare pekades Trumps ekonomiska rådgivare Gary Cohn ut som en het kandidat. Men hans relation till Trump har svalnat sedan Cohn kritiserade presidentens reaktion på händelserna i Charlottesville då nynazister intog staden.

På listan av kandidater finns också Kevin Warsh, tidigare medlem av Federal Reserves direktion. Hans nackdel är att han har lägre akademiska meriter i ekonomi.

Också Jerome Powell, som nu sitter i Federal Reserves ledning, förekommer i spekulationerna. Han har stått bakom Yellens politik att höja räntan i små steg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.