Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 21:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/donald-trump-vill-infora-nya-tullar-mot-kina-anklagar-landet-for-att-bryta-loften-om-fentanyl/

Ekonomi

Trump inför nya tullar mot Kina

Donald Trump. Foto: Saul Loeb/AFP

President Donald Trump inför nya tullar mot Kina efter att landet brutit sina löften under handelssamtalen, skriver han på Twitter på torsdagen. 

Dessutom anklagar han president Xi Jinping för att inte göra tillräckligt mycket för att stoppa försäljningen av fentanyl till USA.

Det var i början av juni som de senaste handelstullarna mellan USA och Kina infördes. Tullarna på 25 procent berörde då en lång rad varor från Kina, från internetmodem till möbler och lampor, till ett värde av 250 miljarder dollar. 

Nu vill president Donald Trump se nya tullar mot landet.

”Handelssamtalen fortsätter, och medan de pågår kommer USA, med start den 1 september, att införa ytterligare tullar på 10 procent på de återstående varorna för 300 miljarder som kommer från Kina till USA.”, twittrade Trump på torsdagen.

De nya tullarna kommer att beröra varor som smartphones och annan elektronik, skor och leksaker, skriver CNN. 

Trump anklagade också Kina för att inte följa överenskommelser om att köpa mer amerikanska jordbruksprodukter. Han riktar sig också direkt till president Xi Jinping, för att inte ha gjort mer för att stoppa försäljningen av den syntetiska drogen fentanyl till USA. 

”Dessutom sa min vän Xi sa att han skulle stoppa försäljningen av fentanyl till USA – det hände aldrig, och många amerikaner fortsätter att dö!”, skriver Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1156979445565202433

Samtidigt meddelade Kina på torsdagen att landet börjat köpa mer amerikanska jordbruksprodukter. Gao Feng, talesperson för det kinesiska handelsdepartementet, sa att kinesiska företag nu har kontakt med amerikanska leverantörer av bland annat sojabönor, bomull, fläsk och durra.

Förhandlare från USA och Kina avslutade sina handelssamtal i Shanghai på onsdagen. 

En ny samtalsrunda är planerad till september, då alltså Donald Trump planerar att införa de nya tullarna. Utspelet beskrivs som den senaste upptrappningen i handelskriget mellan världens två största ekonomier, där länderna infört flera nya tullar mot varandra under de senaste månaderna.

USA-börserna föll efter beskedet. Dow Jones gick från en uppgång på omkring 1 procent till att tappa 0,4 procent. Nasdaq gick från en uppgång på 1,5 procent till minus 0,1 procent.