Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Dövblinda ska få app till Facebook

Också de dövblinda ska få tillgång till Facebook. Post- och telestyrelsen (PTS) ska låta utveckla en app som möjliggör för personer med dövblindhet att använda det sociala nätverket.

– Det känns väldigt spännande, säger Anders Franzén, projektledare på PTS, till TT.

Han säger att ett par hundra dövblinda är den mer direkta målgruppen. Men räknas alla med olika slags synskador med blir de många fler.

PTS har skrivit avtal med ett IT-företag som ska ta fram en webbaserad app som kan användas i telefoner, surfplattor och datorer. Den ska lyfta fram och utveckla de mest populära funktionerna i Facebook och anpassa dem efter gruppens behov.

– Det blir som ett nytt gränssnitt i Facebook, säger Franzén.

Appen ska fungera med hjälpmedel som exempelvis förstoringsprogram, talsyntes och punktskriftsdisplay.

Utvecklingen av appen kostar PTS 1,6 miljoner kronor. Myndigheten har också skrivit avtal med företaget om ett års drift, med möjlighet att förlänga till tre år. Driften kostar ytterligare 240.000 kronor per år.

Målet är att lansera appen våren 2014. Under utvecklingsarbetet kommer också personer ur målgruppen att finnas med.

– De ska vara med och testa, säger Franzén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.