Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Dramatisk ökning av stressrelaterade sjukskrivningar

Stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning.
Stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Other: Terje Pedersen/TT

På bara två år har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat med 73 procent. Diagnosen är vanligast bland kvinnor mitt i livet. ”Ibland blir det en dubbel arbetsbelastning att sköta hem och arbete”, säger Ulrik Lidwall på Försäkringskassan.

I februari 2013 gav regeringen Försäkringskassan i uppdrag att undersöka hur sjukfrånvaron orsakad av psykiska diagnoser ser ut. Nu visar nya siffror från myndigheten att antalet fall med psykisk sjukdom ökar för tredje året i rad.

I slutet av 2014 hade Försäkringskassan 71.000 ärenden som rörde psykiska diagnoser, vilket kan jämföras med 48.000 år 2012 – en ökning på 48 procent.

Den psykiska ohälsan är vanligast i Västra Götaland, följt av Dalarnas och Jönköpings län. Totalt sett omfattar diagnosen 40 procent av alla sjukfall.

– Det finns inga tydliga svar på vad det här beror på. Att Västra Götaland sticker ut när det gäller psykisk ohälsa är att gammalt mönster, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan.

Den absolut vanligaste orsaken till sjukskrivning – 14 procent – är akut stressreaktion. Diagnosen har ökat från 15.000 till
 26.000 fall de senaste två åren.

Försäkringskassan har inga svar på varför den här typen av sjukskrivning har skjutit i höjden så kraftigt, men konstaterar att diagnosen – precis som andra typer av sjukskrivningar – är vanligast i kontaktyrken som vård, omsorg och skola.

Diagnosen är också vanligast mitt i livet. Allra störst risk löper personer mellan 30 och 39 år.

– Man kan tänka sig att det är då man har som mest att göra. Många har mindre barn eller äldre släktingar som behöver hjälp och för en del sammanfaller det. Om man samtidigt ska förvärvsarbeta är barn inte alltid en tillgång, ibland blir det en dubbel arbetsbelastning.

Och kvinnor är mer drabbade än män.

– Det kan ha att göra med att kvinnor har ett stort ansvar för hem och familj.

Sedan 2009 bedriver Försäkringskassan samarbeten med andra aktörer som kommuner, landsting och Arbetsförmedlingen för att hitta nya vägar till arbete för personer med psykisk ohälsa. Trots det ökar alltså sjukskrivningarna.

– Det här arbetet handlar mer om att få tillbaka redan sjukskrivna personer i arbete. Och det är generellt sett svårt, säger Ulrik Lidwall.

Rättelse 2015-04-01 14:18
I en tidigare version av artikeln stod det att risken för att bli sjukskriven av stress var som störst i åldersgruppen 30–31. Det ska vara 30–39 år.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.