Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Drick ur en svettmaskin

Foto: Andrew Yates/Scanpix

Krama ur den blöta matchtröjan och drick upp. Världens första svettmaskin gör vatten som är renare än det du har hemma.

FN:s barnfond (Unicef) och Gothia Cup har tillsammans brainstormat fram världens första svettmaskin.  Spelare och publik kommer under turneringens gång att kunna lämna in sina svettiga tröjor.

Plaggen ska kramas ur och renas i en maskin som tagits fram av mekatronikern Andreas Hammar, medan själva reningskomponenten har tillverkats av ett vattenreningsföretag ihop med Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. Sen är det bara att dricka upp.

– Det låter otroligt, men det utvunna vattnet är till och med renare än svenskt kranvatten, säger Andreas Hammar på Unicefs hemsida.

De första som fick eller tvingades halsa svett var fotbollsspelarna Tobias Hysén och Mohammed Ali Khan, som drack ett par klunkar under invigningen under måndagen. Man hoppas att maskinen ska få jobba med svett från 70 olika nationaliteter.

Hela grejen är ett sätt för FN:s barnfond att uppmärksamma bristen på rent vatten, och få hjälp med bidrag till vattenreningstabletter för barn i länder där det behövs. Enligt hemsidan dör tusentals småbarn varje dag på grund av smutsigt vatten, dålig hygien och brist på toaletter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.