Priset på diesel kommer att bli lägre när reduktionsplikten sänks vid årsskiftet, som regeringen kommit överens med Sverigedemokraterna om.
Men att den skulle bli hela 5:50 kronor lägre, som partierna hävdar, är knappast troligt enligt branschen.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 12:29
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/drivmedelsbranschen-dieseln-blir-inte-5-50-kronor-billigare/
Priset på diesel kommer att bli lägre när reduktionsplikten sänks vid årsskiftet, som regeringen kommit överens med Sverigedemokraterna om.
Men att den skulle bli hela 5:50 kronor lägre, som partierna hävdar, är knappast troligt enligt branschen.
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Regeringen och Sverigedemokraterna är eniga om att reduktionsplikten – att blanda i en viss mängd biobränsle i bensin och diesel – ska sänkas vid årsskiftet.
För dieseln är det en sänkning från 30,5 procent till 6 procent.
– Det är en kraftig sänkning. Och eftersom de ska hålla den här nivån under hela mandatperioden så sänker man hela reduktionsplikten som system, menar Jessica Alenius, vd för branschorganisationen Drivkraft Sverige.
Alenius är övertygad om att priset på diesel kommer att sjunka när reduktionsplikten begränsas till 6 procent, men hon vill inte säga att det blir hela 5,50 kronor som Tidöpartierna hävdar.
– Att det det skulle bli just 5,50 kronor billigare för diesel är oklart. Vi vet ju inte vad som kommer att hända på marknaden med utbud och efterfrågan. Det är inget som regeringen råder över, påpekar hon.
– Den här teoretiska beräkningen får regeringen stå för, tillägger hon.
Att det skulle bli en sänkning av reduktionsplikten har varit känt länge, men nivån på sänkningen har överraskat branschen. Dessutom ska sänkningen gälla hela mandatperioden, vilket, enligt Alenius, skapar ett oklart läge.
– Drivmedelsbranschen satsar på omställning och vill fasa ut fossila bränslen – här gör regeringen tvärtom, säger hon
– Nu vet vi vad det är som gäller fram till och med 2026, men vi vet inget om vad som händer från 2027 och framåt, tillägger hon.
Finns det något som hindrar branschen att fortsätta med reduktionen, men på frivillig basis?
– Det finns väl inget som hindrar det, men branschen kan inte göra det genom en överenskommelse. Då finns det stor risk att det uppfattas som att vi bildar en kartell, svarar Alenius.
Lennart Olsson, ansvarig för prissättning av drivmedel och biodrivmedel vid Circle K räknar med att sänkningen av reduktionsplikten kommer att leda till lägre pris på diesel vid pump. Men att det bli så mycket som 5,50 kronor i sänkt pris är han skeptisk till.
– Från dagens nivå ser jag inga 5,50, säger han.
Regeringen har dock räknat med att priset blir 5,50 lägre än vad den hade blivit efter årsskiftet om inte sänkningen av reduktionsplikten genomförts.
Men det finns en rad faktorer som påverkar priset på drivmedel, vid sidan av reduktionsplikten. Hit hör kriget i Ukraina som skapat en ”stram marknad” på diesel, det vill säga utbudet är begränsat. Genom att minska på biodrivmedel, ökar efterfrågan på diesel.
– Vi kan importera diesel från Europa, men skatten är 70 öre högre på den och det är inte heller jättebra tillgång på den, säger Olsson.
Dani Backteg, presschef på Preem, understryker att drivmedelspriser varierar mycket och det är många faktorer som påverkar.
– Det är råvarupriser, skatter och inte minst dollarkursen, säger han.
Även Backteg är inne på att efterfrågan på just diesel kommer att stiga.
– När man som nu signalerar en kraftigt sänkt reduktionsplikt innebär det att man förflyttar efterfrågan från förnybart till fossilt. Det är stora volymer vi pratar om, säger han.
Men redan nu har priset på diesel pressats vid pump, jämfört med fjolåret, påminner Lennart Olsson.
– Vi hade ett pris som nådde 28 kronor litern, nu i morse var vårt riktpris 20,71 – och det utan att man ändrat skatter eller reduktionsplikten, säger han.