Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Drömmen om att starta eget

Att bli entreprenör och starta eget ligger ofta i toppskiktet när drömjobben listas. Men många vågar inte ta steget och alla behöver hjälp för att komma i gång.

De flesta tror att för att starta eget måste man ha en riktigt smart affärsidé, en idé man tror på och brinner för.

- Ja, vi är kanske lite insnöade på den punkten. Det finns andra sätt. Man kan börja som franchisetagare i någon seriös verksamhet, eller köpa ett företag av någon som har tröttnat och vill göra något annat i livet. Man måste inte ha en egen idé, säger Mats Evergren, marknadschef på Nyföretagarcentrum där den hågade kan få gratis rådgivning inför starten av det egna företaget.

- Om du tar över en verksamhet kan du satsa på att utveckla den genom nya grepp. Om du tar över en skoaffär kan du kanske satsa på att boka egna möten med kunder för mer personlig och skräddarsydd service, säger Evergren.

Att undersöka marknaden — finns det kunder och är de villiga att betala — är A och O för den som startar eget, oavsett om du tar över en verksamhet eller satsar på en egen idé.

Men förutom vilja och ordentliga förberedelser behövs oftast också ett startkapital för att komma i gång med verksamheten.

- Och bankerna har blivit mycket bättre än tidigare på det här området, säger Evergren.

Men om du inte lyckas övertyga banken eller riskkapitalbolaget att din idé är värd att satsa på så finns andra och mer okonventionella vägar att gå.

Ett av de mer aparta sätten är via sajten foundedbyme.com efter amerikansk förebild. På sajten, som startades för ett år sedan, kan man tala om vad man vill göra och be om pengahjälp till starten. Släkt, vänner och bekanta, men även andra som tror på idén kan då ställa upp med ett bidrag.

Det kan också vara ett smart sätt att testa marknaden för din idé.

- Det här är grymt stort i USA och i flera andra länder som har andra möjligheter till avdrag än vi har här. Men det har framtiden för sig.

På ett år har den svenska sajten förmedlat mer än en miljon kronor från 3 243 personer som satsat på 248 projekt, allt från starthjälp till en hamburgerbar till att hjälpa en ideell sångkvartett att spela in en skiva.

För den som drömmer om att bli sin egen finns mycket information att hämta på nätet. Till exempel har Skatteverket, Bolagsverket och Tillväxtverket tillsamman sajten verksamt.se där finns råd, information och e-tjänster från myndigheterna samlade på ett och samma ställe.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.