Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Drönare ska lyfta från ubåtar

Här är nästa steg i drönarnas framtid. De obemannade flygplanen ska skjutas ut från obemannade ubåtar, flyta upp till vattenytan och lyfta mot sina mål.

Forskningsmyndigheten Darpa (Defence advanced research projects agency) jobbar för det amerikanska försvarsdepartementet. Deras nya teknologiska projekt kallas för Hydra-programmet, skriver bland annat Suas News.

I stort sett handlar det om obemannade ubåtar som ska kunna bära på drönare. Från ubåtarna ska flygplanen stötas ut från båtarna och flyta upp till ytan. Därifrån ska de kunna flyga iväg och utföra de uppdrag som väntar.

Dessutom ska ”moderskeppet”, som Darpa kallar det, också innehålla obemannade undervattensfarkoster som ska samla in information i omkringliggande farvatten. När det hela är tillverkat och klart är ännu inte bestämt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.