Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/drygt-350-kan-fa-lamna-bra-efter-minskad-efterfragan-pa-inrikesflyg/

Ekonomi

Drygt 350 kan få lämna Bra efter minskad efterfrågan på inrikesflyg

Minskad efterfrågan på inrikesflyg och högre kostnader tvingar Bra att minska personalstyrkan. Foto: Flygbolaget Bra

Ökade kostnader och färre som vill flyga inrikes gör att flygbolaget Bra tvingas säga upp personal. 

Rätta artikel

Dyrare flygbränsle, skatter och flygskam utmanar flygbranschen. Nu ska inrikesflygbolaget Bra fasa ut jetflygplanen och se över sina flyglinjer. I ett pressmeddelande på fredagen meddelar bolaget att personalstyrkan kommer att minska kraftigt under 2019 och 2020. Av företagets 1.000 anställda har 363 personer varslats om uppsägning. 

– Vi har under en längre tid sett en vikande efterfrågan på inrikesmarknaden. Den har intensifierats med de senaste månadernas klimatdebatt där ord som flygskam har använts. Vad vi gör nu är att anpassa vårt utbud efter efterfrågan, säger Ulrika Matsgård, kommersiell chef på Bra. 

Mindre, mer klimatsmarta propellerflygplan ska ersätta de äldre, större jetflygplan. All personal som jobbar med Jetverksamheten är varslade, vilket innefattar piloter, kabinpersonal och teknisk personal, enligt Ulrika Matsgård. 

– Med den mindre flygplanstypen tror vi att vi kommer att kunna fortsätta flyga med ungefär lika många avgångar men med färre stolar per avgång, säger hon. 

Bra inledde förhandlingar med de anställda som berörs av förändringarna under torsdagen så ännu kan bolaget inte ge några konkreta besked. 

– Vi kommer inte ha behov av personal som flyger Jet men hur avvecklingen kommer att ske är för tidigt att säga. Men vi kommer inte att kunna erbjuda dem en anställning inom bolaget framöver, säger Ulrika Matsgård. 

Flygbolaget ska även se över sina flyglinjer. Medan flygtrafiken från Gotland ökar ska sträckan Jönköping-Stockholm läggas ner redan i mitten av juni 2019. Trafiken från Östersund begränsas till torsdag–söndag. 

– Vi gör den här omställningen för att kunna fortsätta att vara lönsamma. Vi tror på ett fortsatt starkt inrikesflyg, säger Ulrika Matsgård.