Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Du får 31 Törebodavillor för en i Bromma

Villa i Bromma.
Villa i Bromma. Foto: Fredrik Persson/TT

Det går 31 villor i Älgarås i Töreboda på en enda villa i Äppelviken i Bromma i västra Stockholm. Där kostar en standardvilla 12 miljoner kronor. I Älgarås går motsvarande hus på 390 000 kronor.

– Det är lika sjukt dyrt där som det är sjukt billigt här, säger Törebodamäklaren Anders Larsson.

Fastighetsbyrån har låtit sina mäklare runt om i landet värdera en hypotetisk standardvilla på 140 kvadratmeter med 900 kvadratmeter tomt. Överlägset dyrast är förorterna närmast Stockholms innerstad. Skillnaderna mellan dyra och billiga orter ökar i takt med att inflyttningen till städerna fortsätter.

Läs mer: ”Här är det dyrast – och billigast – att bo”

Billigast är det i norra Värmland och norra Skaraborg mellan Vänern och Vättern. Lilla Älgarås mellan Örebro och Skövde har landets lägsta priser. Långt till storstäder och dåligt med arbetstillfällen är förklaringen, enligt Anders Larsson.

Hans kollega Pär Gunnarsson i Bromma säger att det höga priset i Äppelviken inte så mycket gäller huset som tomten, det vill säga läget. Äppelviken är ett av de villaområden som ligger allra närmast innerstaden.

– Köparna här är lite äldre och har gjort en framgångsrik bostadskarriär. Huset här är kanske det andra eller tredje huset man köper. Och de har förstås hög inkomst och är beredda att betala för närheten till staden, säger Pär Gunnarsson.

Sverigevillan är mäklarföretaget Fastighetsbyråns hypotetiska standardvilla. Villan är på 140 kvadratmeter, byggd 1980, i gott skick och ligger strax utanför stadskärnan.

Hela listan över dyraste – och billigaste – orterna i Sverige

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.