Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Du påverkas av sänkt betyg i euroland

Sänkt kreditbetyg kan orsaka nedskärningar eller höjda skatter, vilket i sin tur kan påverka befolkningen med ökad arbetslöshet.
Sänkt kreditbetyg kan orsaka nedskärningar eller höjda skatter, vilket i sin tur kan påverka befolkningen med ökad arbetslöshet. Foto: AP
Sänkta kreditbetyg påverkar hushållen i de drabbade länderna genom nedskärningar i välfärden. Men även svenska hushåll drabbas efter hand. ”Det blir ringar på vattnet”, säger Erika Pahne på Institutet för privatekonomi, Swedbank.

När ett land får sänkt kreditbetyg sker kanske inget dramatiskt på en gång. Men efter hand kan det leda till en kedja av händelser som drabbar medborgarna inte bara i det direkt berörda landet utan till slut också dem i länder omkring, exempelvis Sverige. Så här ser den händelsekedjan ut:

• Om exempelvis Frankrike skulle få sänkt kreditbetyg är det en signal om att landet inte är riktigt lika säkert att låna ut pengar till som det varit hittills. Risken att pengarna inte kan betalas tillbaka anses ha ökat.

• Räntan stiger då på statens obligationer, vilket är detsamma som att de som lånar ut vill ha bättre betalt för att de tar en större risk.

• När det blir dyrare för staten att låna pengar ökar statens skuld. Den måste då höja skatterna eller skära ned sina utgifter, vilket drabbar välfärden och kanske sänker löner och pensioner.

• Det här försämrar efterfrågan i landet, och det blir låg tillväxt.

– Låg tillväxt i euroländerna påverkar även Sverige, eftersom den svenska exporten minskar. Det sänker tillväxten här. Och får vi lägre efterfrågan får vi en lägre inflation än annars, vilket kan leda till en lägre styrränta. Men det kan också bli en mer osäker arbetsmarknad, förklarar Erika Pahne på Institutet för privatekonomi till DN.se.

Det kan samtidigt bli en press på finansmarknaderna, enligt Pahne:

Riskerna ökar för de banker som lånat ut pengar till länder som fått sänkt betyg, vilket trycker upp marknadens räntor. Så paradoxalt nog kan räntan på bolån i ett sådant läge gå upp även om riksbanken sänker sin ränta för att hålla i gång ekonomin.

Finns det inga fördelar för ett land utanför eurozonen, som Sverige, om ett euroland drabbas av sämre kreditvärdighet?

– Man kan tänka att det här berör inte oss i Sverige, för vi har bra statsfinanser och hushållen har förhållandevis god ekonomi. Visst är det bra till en början att vi står utanför, men indirekt drabbas vi mer eller mindre eftersom det blir ringar på vattnet. Det är en så pass viktig marknad för oss, säger Erika Pahne.

Erika Pahne

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.