Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Dubbelt så många varslade

Cirka 10.300 personer varslades om uppsägning i oktober, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. I september varslades 7.330 personer om uppsägning och i oktober i fjol var motsvarande siffra 5.700.

Antalet varslade hittills i år ligger på samma höga nivå som under 2009, året som präglades av efterdyningarna av den akuta finanskrisen hösten 2008.

Det totala antalet inskrivna arbetslösa hos arbetsförmedlingarna uppgick i slutet av oktober till 400.000 personer, eller 8,6 procent av arbetskraften. Vid samma tid i fjol var 8,2 procent arbetslösa.

"Det blir allt tydligare att det undan för undan sker en försvagning på arbetsmarknaden. Den totala arbetslösheten ökar allt tydligare. Till detta kommer de snabbt stigande varselvolymerna", skriver Clas Olsson, Arbetsförmedlingens analyschef, i ett pressmeddelande.

Fast det finns ljuspunkter. Arbetsgivarna annonserade 52.000 nya jobb i oktober, 2.000 fler än under oktober i fjol.

Av de nästan 10.300 varslade i oktober jobbade 3.810 personer i tillverkningsindustrin. I byggbranschen varslades 1.350 personer om uppsägning, i handeln 1 250 personer.

I den offentliga sektorn var antalet varsel mer blygsamt, 134 personer.

Arbetsförmedlingens dystra varselsiffror sträcker sig till sista oktober. Men varselvågen fortsätter också i november. Än saknas säkra siffror, men bara de varsel som varit tillräckligt stora för att rapporteras i riksmedia omfattar närmare 2 500 personer. Störst och mest uppmärksammat är Ericssons besked att 1 550 personer ska bort och då är ändå inte ens konsulter inräknade. Även Husqvarna, Atlas Copco, Volvo, Swedavia och Trelleborg har lagt omfattande varsel i november.

Det är inte bara varsel av fast anställda som tyder på att konjunkturen viker och att arbetslösheten kommer att öka. Antalet tidsbegränsade anställningar minskar snabbt, beroende på att projektanställningar, vikariat och andra tillfälliga anställningar inte förlängs.

I september hade 44 000 färre en tidsbegränsad anställning än i september förra året, enligt SCB, som meddelar sin statistik för oktober i morgon.

De tidsbegränsade anställningarna har nu fallit sedan september förra året.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.