Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Dyra kalas stänger barn ute

Det blir allt vanligare att ha kalas på lekland.
Det blir allt vanligare att ha kalas på lekland. Foto: Bertil Ericson/TT

Dyra kalas på lekland blir allt vanligare. Bekvämt för många, men en stress för familjer som inte har råd.

– Man blir synliggjord om man bara kan servera korv i trädgården, säger Stina Fernqvist vid Uppsala universitet.

Ordet barnkalas ger 796.000 träffar på nätet. Dansskolor, simhallar, lekland och bowlinghallar. Och det finns ingen hejd på hur man i dag kan välja att fira sitt barns kalas. Många har insett potentialen med att ta hand om stök, bök och aktiviteter under barnets stora dag. Men tjänsterna är inte gratis. Ett partaj med bowling, pannkakor, glass och godis för 20 barn går loss på cirka 3.000 kronor.

– Normen för hur kalasen ska vara har förskjutits så att stora kalas på lekland är det som är normalt, säger Stina Fernqvist, forskare vid Uppsala universitet som djupdykt i frågor som rör barnfattigdom i Sverige.

Och enligt henne drabbar kalastrenden allt fler barn i landets mindre bemedlade familjer.

– Jag har talat med familjer där barnen tackar nej till kalas för att de inte kan bjuda igen på liknande sätt, säger hon.

Även om kalaset hålls hemma rinner pengarna lätt iväg.

– Många skolor och förskolor önskar ju att man bjuder alla barn i klassen. Något som kan få konsekvensen att man inte kan ha något kalas alls, säger Liv Landell Major vid barnhjälpsorganisationen Majblomman.

Enligt henne är de allra mest utsatta barnen de som bor i välbärgade områden men som själva har det ekonomiskt tufft.

– De har en lyxig måttstock att leva upp till som dessvärre kan få konsekvensen att de väljer att inte gå på kalaset alls, säger hon.

Men det är inte bara kalaset som kostar. Enligt en undersökning som Nordea genomförde 2011 lade svenska familjer i genomsnitt 160-210 kronor per present, beroende inkomst och på födelsedagsbarnets ålder. Multiplicerat med 25 klasskamrater blir kostnaden för ett barns deltagande på sina kamraters barnkalas 4.000-5.250 kronor per år.

– Det är en god idé att sätta sig ner och fundera över vad presenterna egentligen får kosta och försöka att göra en budget för året, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

Hon rekommenderar att man som förälder talar med andra föräldrar i klassen och försöker komma överens om en rimlig nivå för både kalas och paket.

– Samtidigt är det inte lätt att höja rösten för den som har minst i plånboken, säger hon.

Fakta.Så håller du kostnaderna nere

Ha kalaset tillsammans med andra barn som fyller år ungefär samtidigt. Då kan ni dela på notan.

Kom överens om ett maxpris för presenter med andra föräldrar. Att presenten är dyr är sällan viktigt för barnet.

Använd fantasin. En picknick eller brännbollsmatch i parken kan vara nog så roligt som ett påkostat kalas. Fyller barnet år på vintern kan pulkaracing med varm choklad vara en höjdare för barnen.

(TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.