Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Dyra råd gav sparare miljonbelopp i återbetalning

Oscar von Konow fick rätt hos Allmänna Reklamationsnämnden mot ett rådgivningsföretag.
Oscar von Konow fick rätt hos Allmänna Reklamationsnämnden mot ett rådgivningsföretag. Foto: Hampus Andersson

En äldre kvinna har fått 1,5 miljoner kronor återbetalade efter att rådgivningsbolaget Svensk Ekonomiplanering varit "oaktsam".

 

Som DN kunde berätta i september i fjol hade Oscar von Konow upptäckt att hans mor hade placerat stora summor i mycket riskfyllda värdepapper, som dessutom hade rasat i värde.

För Oscar von Konow var det obegripligt att hans mamma skulle medvetet acceptera den risk som fanns i dessa värdepapper. Till DN sade han hösten 2016:

– Min mamma har inte köpt en lott i hela sitt liv. Att hon medvetet skulle ta den här sortens risk, det finns bara inte.

Konows mor hade blivit rådd av Svensk Ekonomiplanering att placera pengarna i de riskfyllda värdepapperna. Detta trots att hon gjort klart att hon ville ha "kapitalskyddat" sparande, det vill säga inte ta den här sortens risker. 

Oscar von Konow krävde att bolaget betalade tillbaka pengarna, vilket det vägrade. Då gick han vidare till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) som med ett litet undantag gick helt på von Konows linje. Svensk Ekonomiplanering hade varit oaktsam och placerat en större del av moderns pengar i placeringar som var långt mer riskfyllda än vad hon själv hade önskat.

Undantaget gällde en försäljning av obligationer som kostade von Konow 15.000 kronor. Men den investering som hon hade gjort på de riskfyllda värdepapperna, sammanlagt 1.540.000 kronor, borde bolaget betala tillbaka, ansåg ARN.

När DN skrev om historien för ett drygt år sedan sade Svensk Ekonomiplanerings jurist, Robert Dahlström, att bolaget skulle betala tillbaka pengarna om en jurist skulle "komma fram till att vi brutit mot lagen".

Men Dahlström bekräftar nu för DN att bolaget har följt ARN:s rekommendation och häver därmed köpen av de riskfyllda värdepapperna.

– Vi är nöjda och det är skönt att vi får det här ur världen, säger Oscar von Konow.

Hela processen har tagit 18 månader och varit slitsam tycker Konow.

– Det har tagit lång tid och kostat mycket energi, säger han.

Sedan 2010 har ARN haft nio ärenden som gäller Svensk Ekonomiplanering.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.