Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dyrare-resor-och-mat-nar-kronan-forsvagas/

Ekonomi

Dyrare resor och mat när kronan försvagas

Foto: Lise Åserud/NTB

Om du hade tänkt dig en utlandstripp över påsken får du räkna med att den blir dyrare än vad den var i fjol.

I varje fall om inte kronan gör en oväntad och dramatisk förstärkning under den kommande månaden.

Dan Lucas
Rätta artikel

Skärtorsdagen i fjol, den 29 mars, kostade en euro 10:29 kronor, ett brittiskt pund 11:76 och en amerikansk dollar 8:36.

I går måndag var motsvarande snittpris på valutamarknaden 10:59, 12:24 och 9:42 kronor.

Och på tisdagen var det dags igen. På tisdagsmorgonen försvagades kronan – även om den senare återtog något av tappet. 

Skälet till fallet var att inflationstakten i februari, enligt Statistiska centralbyrån, var lägre än förväntat. Den var 1,9 procent, en bit under Riksbankens prognos på 2,4 procent.

– Prisökningarna har inte varit så snabba som Riksbanken spådde i sin prognos. Det gör det svårare för dem att höja räntan senare i år, vilket de sagt att de vill, säger Johann Kull, sparekonom på nätbanken Avanza.

Den räntehöjning som Riksbanken har i sin prognos för i höst skulle, allt annat lika, leda till att kronan stärktes. Men så länge som inflationen fortsätter att ligga under Riksbankens mål – och en bra bit under bankens prognos – ter den sig allt mindre sannolik.

Det har också varit ett uttalat mål från Riksbankens sida att genom att hålla en låg ränta hålla kronan svag. Därmed hoppas bankens styrande direktion att Sverige kan ”importera” inflation.

– Den här minusräntan gör ju att kronan inte är speciellt eftertraktad. Det är en direkt effekt av riksbankspolitiken, säger Kull.

- För ett par år sedan var de rädda för att kronan skulle förstärkas för snabbt vilket skulle kunna dämpa inflationen. Men nu tyder mycket på att kronan blivit väl svag, tillägger hon.

Så är kronan undervärderad jämfört med andra valutor?

– Ja, kronan anses undervärderad, men man brukar skämtsamt säga att kronan alltid är undervärderad. Vi brukar alltid tycka att den borde vara starkare än vad den är för tillfället, säger Kull.

– Men någonstans är det ju marknaden som sätter värdet på kronan och då är den vad den är just nu.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, räknar med dyrare resor när kronan försvagas Foto: Dan Coleman

Hur påverkar det här människor i allmänhet?

– Det påverkar på många olika sätt. Det mest uppenbara är att när vi reser har det blivit dyrare i övriga Europa och USA. Våra pengar är mindre värda. 

– Men sedan märker vi att importerade varor blir dyrare. Det är en lite mer smygande effekt som inte syns direkt, men det blir den långsiktiga effekten.

Sverige importerar mycket av den mat som konsumeras och just livsmedel var ett av de områden som bidrog till stigande priser i februari. Kläder och tekniska produkter är också sådant som kan bli dyrare när kronan blir mindre värd jämfört med andra valutor.

En fördel med en svag krona är att det gynnar svensk export - produkter tillverkade i Sverige bli ju billigare mätt i dollar.

En annan fördel som Johanna Kull ser är sparande i globala fonder. 

– Vi har en stor del av sparandet placerat i globala fonder. Det har fått en extra skjuts av att kronan blivit svagare mot dollarn – pengarna är ju placerade i dollar. 

– Då har vi kunna dra nytta av både kursuppgång i bolagen som fonderna placerar i, och i dollarns förstärkning gentemot kronan, konstaterar hon.

Carl Johan von Seth: Riksbanken har tuggat mer på kronan än den kan svälja