Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Dyrt med resor på skolloven

Priset på resor stiger betydligt när det är lov i landets skolor. Det visar en kartläggning som Ticket har gjort. En charterresa till Kanarieöarna kan för en barnfamilj bli drygt 10 000 kronor dyrare vecka 9 jämfört med vecka 12.

Att resa utomlands över sportlovet är populärt och enligt Ticket är åtgången på resor hög. Allra bäst går charterresorna och för att få tag på en som sträcker sig precis över lovet gäller det att vara ute i god tid.

– Det är sällan billigare när man avvaktar med att boka samt att de billigaste resorna brukar bli slutsålda, säger Maria Gellert, kommunikationsansvarig på Ticket i ett pressmeddelande.

Enligt Tickets beräkningar kan det kosta över 10 000 kronor mer för en familj med två barn att åka till Gran Canaria och bo på ett fyrstjärnigt hotell vecka 9 jämfört med vecka 12.

Maria Gellert tipsar barnfamiljer som vill komma undan billigt att kolla på flygavgångar i olika städer eftersom sportlovet inte infaller samtidigt över hela Sverige.

Att kunna resa i väg med barnen när det inte är lov är i långt ifrån en självklarhet. Enligt skollagen har elever närvaroplikt samtliga skoldagar under läsåret. För vissa enskilda angelägenheter kan dock elever beviljas ledigt av skolan. Handlar det om mer än tio dagars ledighet ska frågan avgöras av skolans rektor.

Så hittar du billiga resor under lovet:

1. Var ute i god tid och utnyttja boka-tidigt-rabatter och barnrabatter.

2. Ta reda på vilket hotellkoncept som passar just dig och din familj.

3. Kolla upp resor från flygplatser i andra städer som inte har sportlov samtidigt.

4. Undersök vad det kostar att sätta ihop en paketresa med reguljärflyg och hotell. Det kan bli billigare.
Källa: Ticket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.