Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

E-deklarera och få pengarna redan efter påskhelgen

Skatteverkets e-tjänster kan skynda på återbäringen. Arkivbild.
Skatteverkets e-tjänster kan skynda på återbäringen. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Miljontals svenskar kan få återbäringen på skatten redan direkt efter påskhelgen – med några enkla förberedelser. 

– Lite drygt sex miljoner svenskar kan göra det och cirka 3,5 miljoner av dem har pengar att få tillbaka, säger deklarationsexperten Johan Schauman.

Den 2 maj är sista dagen att lämna in deklarationen om man nöjer sig med att få en eventuell skatteåterbäring under sommaren. Men genom Skatteverkets e-tjänster kan flera miljoner svenskar få återbäringen redan efter påskhelgen. 

Skatteverkets deklarationsexpert Johan Schauman berättar att vissa krav måste uppfyllas för att få pengarna tidigt. En viktig sak är att man måste skaffa en digital brevlåda.

– Det första man ska göra är att skaffa en digital brevlåda. Detta måste man göra senast den 1 mars, säger Johan Schauman och hänvisar till Skatteverkets webbplats där vidare instruktioner finns. 

Runt den 8-9 mars får man då sin deklaration där och kan se hur mycket man ska få tillbaka eller betala. Sedan öppnar e-tjänsten den 20 mars och där ska man sedan deklarera senast den 28 mars.

Möjligheten att få den tidiga skatteåterbäringen gäller dock inte alla, utan enbart de som inte gör några förändringar av de redan ifyllda uppgifterna. 

– Men man ska självklart inte avstå från att göra de avdrag man är berättigad till. 

Johan Schauman berättar att många av de cirka 7,9 miljoner svenskar som ska deklarera skulle kunna få den tidiga skatteåterbäringen redan efter påskhelgen. 

– Kikar man på förra årets siffror var det sex miljoner som kunde godkänna uppgifterna. 5,3 miljoner gjorde det och hela 3,5 miljoner av dem hade pengar att få tillbaka, men det var bara en dryg halv miljon som utnyttjade möjligheten, säger han. 

Det finns dock ytterligare krav som måste vara uppfyllt för att man ska kunna få pengarna redan efter påskhelgen – och förvånansvärt många har inte koll på detaljen: Man måste ange ett bankkonto där pengarna kan sättas in. 

– Vi vet att det är över miljonen svenskar som inte har anmält något bankkonto hos Skatteverket. Det är framför allt unga som deklarerar för första gången eller de som kanske inte brukar få någon återbäring, säger Johan Schauman. 

Den tidiga formen av skatteåterbäring kommer först efter påskhelgen under 2018 till skillnad från 2017, när återbäringen kom redan innan påskhelgen. Anledningen är enkel och utom Skatteverkets kontroll, berättar Johan Schauman: Påsken i år ligger helt enkelt tidigare än påsken under 2017. 

– Vi kan ju inte göra så mycket åt att påsken flyttar, säger Johan Schauman och berättar att Skatteverkets körningar görs den första helgen i april på samma sätt som året innan. 

För de personer som vill eller måste göra någon ändring på sin deklaration eller av någon annan anledning väljer att inte deklarera senast den 28 mars för att få eventuella skattepengar efter påskhelgen gäller det vanliga datumet för att lämna in sin pappersdeklaration: den 2 maj. 

Viktiga datum

1 mars           Sista dagen att skaffa digital brevlåda och anmäla konto för att få pengar i april

8-9 mars       Deklarationen landar i den digitala brevlådan

20 mars         Deklarationstjänsten och appen öppnar för att deklarera

28 mars         Sista dagen att godkänna deklarationen digitalt utan ändringar för att få pengar i april

5-6 april        Skatteåterbäringen betalas ut

2 maj             Sista dagen att deklarera

8 juni             Skatteåterbäringen börjar betalas ut till de som deklarerat digital men inte fick pengar i april

15 juni           Sista dagen att deklarera för dem som har byråanstånd, det vill säga som har deklarationshjälp

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.