Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

E-sportprofil startar egna gymnasieutbildningar

Counterstrikeprofilen Emil ”HeatoN” Christensen startar nu egna gymnasieutbildningar.
Counterstrikeprofilen Emil ”HeatoN” Christensen startar nu egna gymnasieutbildningar. Foto: Eva Tedesjö

Counterstrikeprofilen Emil ”HeatoN” Christensen är inte bara högaktuellt i SVT-programmet Mästarnas mästare. Nu ska han tillsammans med LBS gymnasium starta e-sportutbildningar på fem orter.

Emil Christensen har vunnit många prestigefyllda turneringar under sin spelarkarriär och har sedan dess varit coach och manager.

– Han kommer att vara delaktig i att ta fram utbildningen och lektionsmaterial, men han kommer också att vara på plats på skolorna. Hans erfarenhet som coach ger honom unik kunskap, säger Lotta Nordeng, kommunikationsansvarig på LBS gymnasium. 

Hon poängterar att e-sportutbildningen inte bara går ut på att eleverna ska få spela på skoltid, utan att mycket annat tränas.

– Vi bygger det på mental träning, fysisk träning och taktik. Eleverna kommer att spela med coacher men det är inte fokus, säger hon.

Anledningen till att man satsar på e-sport i skolan nu är att sporten växt och intresserar många.

– Med tanke på hur e-sportvärlden ser ut och utvecklas idag är det en naturlig utveckling. I åldersgruppen 12-25 är det en väldigt stor hobby, nästan alla spelar på något sätt, säger Lotta Nordeng.

E-sportgymnasier finns redan på flera orter i Sverige, men har kritiserats för att vara oseriösa och till för att locka elever med spel på skoltid. E-sport är ett samlingsbegrepp för tävlingar i digitala spel. Störst just nu är League of Legends och Counterstrike.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.