Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ecb-raddar-italiensk-krisbank/

Ekonomi

ECB räddar italiensk krisbank

Krisande bank tvångsförvaltas.
Krisande bank tvångsförvaltas. Foto: Alberto Pizzoli/AFP

ROM. Europeiska centralbanken har beslutat om tvångsförvaltning av den italienska banken Carige. Beslutet har fattats av ECB:s italienske chef Mario Draghi och syftar till att rädda denna stora bank vars omsättning och kunder haft en påtaglig kräftgång de senaste åren.

Peter Loewe
Rätta artikel

2014 fick Europeiska centralbanken en ny mer kontrollerande roll av EU:s bankväsende. Detta är första gången som ECB gör ett direkt ingripande i en bank. 

En lång rad italienska banker har haft dåliga lån. Nyemissioner som inte har gått bra. Räntorna på den enorma statsskulden har förvärrat saken. Redan den 2 januari då Cariges styrelse avgick stoppades aktiehandeln på Milanobörsen.

Carige var länge Italiens femte bank där en miljon italienare hade konto. I takt med vinster som förvandlats till förluster har allt fler kunder lämnat banken. Vid en kontroll av ECB visade det sig att Carige bara under tredje kvartalet ifjol gick med en förlust på 2,5 miljarder kronor.

Samtidigt är det en aning pinsamt för ECB:s chef – italienaren Mario Draghi vars mandat nu går ut under 2019 efter åtta år – att den första räddningsaktion som görs på EU-nivå gäller en italiensk bank.

De politiska svallvågorna har gått höga kring beslutet att italienska staten nu går in som ekonomisk garant för 30 miljarder kronor, varav 13 miljarder omedelbart går till en fond för nyemission av obligationer.

Det populistiska regeringspartiet Femstjärnorna har varit djup kritiska.

– Inte en euro mer till Italiens banker, sade partiledaren Luigi di Maio häromdagen.

Men så blev det inte. Mycket beroende på att regeringens tongivande ledare Matteo Salvini tillhörande det högerextrema partiet Lega ändrat sig och nu stöttar räddningspaketet.

Det paket som nu klubbats igenom är en i det närmaste exakt kopia av den ekonomiska hjälp som landets förre premiärminister Paolo Gentiloni klubbade igenom. Då gällde det banker i Venetien i Norditalien och den historiska banken Monte dei Paschi från 1400-talet i toscanska Siena.

Då utsattes det dåvarande regeringspartiet Demokraterna (Pd) för en extrem kritik av Lega och Femstjärnorna. Nu gör högern om exakt samma sak.

Läs även: Grönt ljus för italiensk budget trots protester

Ämnen i den här artikeln:

Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt