Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

ECB sätter igång sedelpressarna

Centralbankschefen Mario Draghi.
Centralbankschefen Mario Draghi. Foto: Michael Probst/AP

ECB-chefen Mario Draghi, Super-Mario, och hans kolleger i centralbanken tar till storsläggan. I ett historiskt beslut startar ECB sedelpressarna. Statspapper för 60 miljarder euro i månaden kommer att köpas upp fram tills september nästa år. Förhoppningen är att få fart på inflationen och tillväxten i det vacklande euroområdet.

Marknaden höll andan inför beslutet efter ett intensivt dygn med ryktesspridning. Så kom det som de flesta hade spekulerat i. ECB tar ett unikt beslut och kommer framöver att köpa statsobligationer för 60 miljarder euro i månaden fram tills åtminstone september nästa år. Totalt innebär det ett paket på 1 080 miljarder euro, vilket var mer omfattande än vad de flesta hade förväntat sig. Den omedelbara reaktionen efter beslutet blev en fallande euro, vilket kan vara välkommet för europeisk export.

Anledningen till paketet är egentligen dystert. Europas ekonomi går trögt och har inte alls tagit fart efter att finanskrisen för sex år sedan satte sina klor i utvecklingen. Krisländer som Grekland och Spanien har en lång väg att vandra innan de har kommit på fötter. Inte ens den motor som Europa har vant sig vid att luta sig mot, Tyskland, har någon ordentlig fart under hjulen.

Samtidigt faller priserna och inflationen är ECB:s huvudsakliga mål, att hålla den kring två procent. Det målet är man nu långt ifrån, senaste uppgifter visar att priserna i euroområdet föll med 0,2 procent. Det trots att styrräntan är nere på rekordlåga 0,05 procent. Det är i det sammanhanget som ECB nu ser det som nödvändigt att ta börja trycka pengar. Genom att köpa upp obligationer är förhoppningen att öka utlåningen och via den få fart på prisökningarna.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, tycker att torsdagens besked var betydande.

– Det är ett kraftfullt, unikt paket som ECB har sjösatt. Det hade ingen förväntat sig för någon vecka sedan och visar hur allvarligt läget är i Europa.

ECB:s ordförande Mario Draghi förklarade att beslutet tagits på grund av risken för ett läge med ihållande låg inflation. Dessutom konstaterade han att riskerna för tillväxten i euroområdet, redan svag, ligger på nedåtsidan.

Men för att få i gång tillväxten krävs att också politikerna agerar, menade Draghi och manade till reformer som får i gång investeringar och tillväxt. Något som Robert Bergqvist håller med om

– Ska du få i gång tillväxten krävs det mer av regeringarna. Kanske exempelvis att Tyskland för en politik som stimulerar investeringar och konsumtion. Det har visat sig att de länder som genomför strukturreformer, det kan vara skatteförändringar eller andra regler på arbetsmarknaden, ökar framtidstron bland företag och hushåll, säger han.

Innan beslutet förekom mycket diskussioner om vem som ska stå för risken vid uppköpen av statspapper. Tyska politiker har till exempelvis varit motvilliga till att lägga skattepengar på att köpa riskfyllda grekiska statspapper. Torsdagens beslut innebär att 20 procent av inköpen kommer att riskdelas, medan nationella centralbanker står för 80 procent av inköpen.

Krislandet Greklands statspapper kommer bara att köpas om landet uppfyller de krav på reformer och åtstramningar som ställs på landet till följd av stödprogrammet med nödlån och reformkrav från EU och IMF.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.