Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 10:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/efter-uds-avradan-resebolag-staller-in-resor-fran-sverige/

Ekonomi

Efter UD:s avrådan – resebolag ställer in resor från Sverige

Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter UD:s avrådan från att resa utomlands ställer TUI, Apollo och Ving in alla resor från Sverige med omedelbar verkan. Kunderna erbjuds ombokning eller återbetalning.

– Vi kommer att få hem alla resenärer som är på våra resmål, säger Annika Nilsson på TUI:s pressjour.

På lördagskvällen tog UD beslutet att avråda från alla utlandsresor med anledning av nya coronaviruset. Avrådan gäller till och med den 14 april.

”Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder”, skriver UD. 

Strax därefter meddelade TUI att bolaget stoppar alla resor till utlandet fram till den 14 april. Kunder som har en semester planerad de kommande veckorna erbjuds ombokning eller återbetalning. Det handlar om ungefär 50.000 resenärer.

– Vi följer UD:s avrådan från icke-nödvändiga resor i och med att UD går ut med det här. Beslutet fattades nu på kvällen, säger Annika Nilsson på TUI:s pressjour.

Svenska resenärer som är utomlands kommer att återvända från resorna som planerat. Det rör sig om cirka 10.000 personer. Om det sker en förändring kommer bolaget att kontakta kunderna.

– Det är en stor förändring att vi ställer in flyg en månad framåt. 

Även Ving ställer in samtliga resor från Sverige med anledning av nya coronaviruset. Det gäller från i dag, lördag, uppger bolaget på sin hemsida.

”Vi kommer att kontakta alla kunder som berörs av detta i turordning utifrån avresedatum. Du behöver inte kontakta oss, vi hör av oss”, skriver Ving.

Kunder erbjuds ombokning till ett annat datum. För inbokade resor efter den 14 april gäller vanliga av- och ombokningsregler, om inte annat meddelas.

Hemresor före den 21 mars kommer att ske som planerat, om inte annat meddelas. 

”Om du har en hemresa efter den 21 mars arbetar vi för närvarande på att ordna med en tidigare hemresa”, skriver Ving och uppger att berörda ska få information via sms. 

Apollo ställer också in alla resor, från och med söndag. 

– De kommer att ställas in så länge avrådan gäller. Vi kommer att kontakta alla kunder i prioriterad ordning. De som befinner sig på destinationer kommer vi att flyga hem. Vi kommer att ta hem dem som planerat eller tidigare, säger Annica Smith, marknadschef på Apollo. 

Kunderna kommer att erbjudas pengarna tillbaka eller att boka om till en annan resa längre fram.

Flygbolaget SAS har tidigare utfäst att man kommer att följa UD:s reserekommendationer, men än så länge har inget generellt beslut om att ställa in flygningar tagits, varken för svenska, norska eller danska avgångar.

– Det är troligt att UD:s beslut kommer påverka vår flygtrafik, men i vilken utsträckning är omöjligt att avgöra för tillfället. Vi lever i en situation som förändras timme för timme, vi måste justera vårt flygprogram därefter, säger John Eckhoff, presschef på SAS Norge.

Han säger att det är svårt att avgöra i vilken grad UD:s beslut kommer påverka SAS ekonomiskt.

– Det här är en situation som vi aldrig tidigare upplevt. Det kommer påverka oss kraftigt, säger han.

Läs mer: 

UD avråder från resor till alla länder

Norge stänger hamnar och flygplatser – skärper gränskontrollen

Karin Bojs: Många metoder mot coronaviruset är från medeltiden