Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 17:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/efter-uppmarksammade-dodsfall-i-usa-british-american-tobacco-gor-nedskarningar/

Ekonomi

Efter uppmärksammade dödsfall i USA– British American Tobacco gör nedskärningar

E-vätska i en butik för e-cigaretter i Kalifornien. Foto: Mario Tama/AFP

Den globala tobaksproducenten och cigarettillverkaren British American Tobacco (BAT) skär ned omkring 2.300 tjänster, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Företaget är ett av de som är hårt pressade av flera uppmärksammade dödsfall i USA som kopplas till e-cigaretter. 

DN Text
Direkt Text

Åtgärden ska bidra till att ”driva tillväxt i nya produktkategorier”, skriver BAT.

”Beslutet är ett viktigt steg i att förenkla affären och skapa ett mer effektivt, snabbrörligt och fokuserat BAT. Åtgärden sätter oss i position för att bättre möta de ständigt föränderliga konsumentbehoven”, skriver bolaget.

De kostnadsbesparingar som på lång sikt blir konsekvensen av nedskärningarna kommer investeras i nya produktkategorier som e-cigaretter, upphettade tobaksprodukter och snusliknande muntobak.

Nedskärningarna görs i hela verksamheten och väntas vara genomfört i januari 2020. 20 procent av de seniora rollerna i bolaget kommer att påverkas, framgår av pressmeddelandet.

BAT är en av de tillverkare som varit hårt ansatta av amerikanska läkemedelsverket FDA gällande dödsfall som kopplas till den kontroversiella produkten e-cigaretter, som blivit populärt bland unga amerikaner.

Under ondsagen sade USA:s hälsominister Alex Azar att regeringen förbereder ett förbud mot smaksatta e-cigaretter, efter att sex personer avlidit minst 450 blivit sjuka i landet efter att ha använt e-cigaretter.

Exakt vad i e-cigaretterna som orsakar sjukdomen är inte klart men kopplingen till sjukdomen ARDS utreds av amerikanska myndigheter. Folkhälsomyndigheten, CDC, uppmanar folk att avstå från e-cigaretter så länge utredningen pågår och varnar för att handla produkter på svarta marknaden. 

ARDS är en lungsjukdom som leder till att lungorna fylls med vätska. I alla kända fall av ARDS i USA de senaste veckorna har den sjuke rökt e-cigaretter. I Sverige finns inga kända fall som liknar de i USA.

I ett uttalande tidigare i veckan uppgav BAT att bolaget inte producerar några tobaksprodukter innehållande olja med THC, den dominerande psykoaktiva komponenten i cannabis, eller vitamin E-acetat, som är de tillsatser som enligt FDA kopplats särskilt till dödsfallen.