Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-28 08:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/efter-vagen-av-telefonbedragerier-mot-aldre-nu-vantar-flera-stora-rattegangar/

EKONOMI

Efter vågen av telefonbedrägerier mot äldre – nu väntar flera stora rättegångar

En av de unga penningtvättarna i Norrköpingsmålet säger att det hösten 2018 hade ”förekommit snack på skolan om att man kunde tjäna pengar genom att ta emot ett belopp på sitt konto”. De tog senare ut pengarna i en bankomat och en av dem lämnade över pengarna till en person på stan.
En av de unga penningtvättarna i Norrköpingsmålet säger att det hösten 2018 hade ”förekommit snack på skolan om att man kunde tjäna pengar genom att ta emot ett belopp på sitt konto”. De tog senare ut pengarna i en bankomat och en av dem lämnade över pengarna till en person på stan. Foto: Polisen

Efter förra årets explosionsartade ökning av telefonbedrägerier mot äldre har utredningarna hunnit ikapp. Nu väntar flera stora rättegångar mot unga som agerat målvakter och lånat ut sina bankkonton i bedrägerier.

– Utöver att grundbrotten är riktade mot äldre så är det här ett cyniskt utnyttjande av unga människor, säger Helene Gestrin, åklagare i några av de stora ”vishing”-målen under våren.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in