Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Egen elräkning ger minskad förbrukning

Arkivbild.
Arkivbild. Other: TT

När hyresgäster fick betala för sin egen elförbrukning minskade konsumtionen med en tredjedel. De största elanvändarna stod för nästan hela minskningen, enligt en ny studie från Uppsala universitet.

En egen elräkning kan vara en god investering för klimatet.

– När man får betala för sin egen elanvändning slutar man använda el som inte ger något värde för en, säger Mikael Elinder, nationalekonom vid Uppsala universitet.

Hyresgästerna i 800 lägenheter i förorter till Stockholm minskade sin sammanlagda konsumtion med 36 procent när elen inte längre ingick i hyran.

– Även efter tre år håller minskningen i sig, och är till och med något kraftigare. Så det är en permanent effekt, säger Mikael Elinder.

De som använde allra mest el när elen ingick i hyran var också de som minskade sin förbrukning mest när de fick betala själva, enligt Mikael Elinder och hans medarbetares studie som publiceras i veckan i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.

– Det visar att vi också får en rättvisare fördelning av kostnaderna. När elen ingår i hyran är det i praktiken de som är sparsamma som sponsrar dem som inte är det, säger Mikael Elinder.

Hyresgästerna började ändra sina vanor så snart hyresvärden kommit överens med hyresgästföreningen om att elen inte längre skulle ingå i hyran. Effekten var också störst under vintermånaderna. Mikael Elinder tror att de största elförbrukarna använde egna eldrivna element.

– Det är det fastighetsskötarna misstänker. Att slå av ett elelement sparar mycket mer el än att släcka en extra lampa eller titta mindre på tv, säger han.

Forskarna fick tillgång till elförbrukningen i efterhand. Hyresgästerna visste alltså inte om att deras beteende skulle ingå i en vetenskaplig studie.

– Hade vi gått ut och sökt frivilliga som ville delta i en studie hade vi inte fått tag i de 20 procent med högst förbrukning som åker snålskjuts på de övriga, säger Mikael Elinder.

 

Fakta.Effekten av egen elräkning

I studien från Uppsala universitet mättes elförbrukningen för 1 800 lägenheter i förorter till Stockholm åren 2007–2015.

I ungefär 800 av lägenheterna ingick el i hyran fram till 2011/2012, då lägenheterna fick elmätare och hyresgästerna började betala för sin egen elkonsumtion.

I de övriga lägenheterna betalade hyresgästerna sin egen el under hela perioden.

Källa: PNAS

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.