Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Egypten: De som fick planet att krascha ville skada vår turism

Det var en Airbus 321 från ryska flygbolaget Metrojet som den 31 oktober 2015 kraschade i Sinai. Alla 224 personer ombord omkom.
Det var en Airbus 321 från ryska flygbolaget Metrojet som den 31 oktober 2015 kraschade i Sinai. Alla 224 personer ombord omkom. Foto: Alexander Nikolin / AFP

Egyptens president Abdul Fatah al-Sisi sade på onsdagen att kraschen i Sinai som drabbade ett ryskt passagerarplan förra året var ett verk av terrorister, med avsikt att skada Egyptens turismbransch och landets relationer till Ryssland.

– Är terrorismen borta? Nej, det är den inte, men den kan försvinna om vi förenar oss. Oavsett vilka som låg bakom attacken mot det ryska planet – vad ville de? De ville slå mot turismen, och mot relationerna till Ryssland, sade Sisi i ett tv-sänt tal.

Kommentaren var den första officiella hittills från den egyptiska ledningen, där det antyddes att en medveten handling låg bakom att planet störtade i det bergiga området.

Efter kraschen stoppade Moskva allt ryskt civilflyg till och från Egypten, ett populärt resmål bland ryssar. Samtliga ombordvarande, 224 personer, miste livet i kraschen med Airbusplanet. Från ryskt håll hävdades tidigt att det var en bombdetonation ombord som orsakade kraschen. När nu en officiell bekräftelse – utifrån innehållet av vad al-Sisi sade – kommit från Egypten, kan det följas av att anhöriga till de omkomna kräver egyptiska myndigheter på kompensation för den mänskliga förlust man åsamkats.

Islamiska Staten (IS), vars egyptiska undergrupp bedriver terroraktioner i Sinai, har uppgett att man fört ombord det explosiva materialet som orsakade kraschen. Det ska ha gömts i en dryckesförpackning.

Den egyptiska utredning som tillsattes för att fastslå vad som orsakade planets krasch, har ännu inte kommit med någon slutgiltig rapport.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.