Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 10:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ekholm-om-rekordkopet-dyrt-men-en-attraktiv-affar/

EKONOMI

Ekholm om rekordköpet: Dyrt, men en attraktiv affär

Bild 1 av 2
Foto: Anna-Lena Wejderman
Bild 2 av 2
Foto: Jonas Eng

Ericssons vd Börje Ekholm öppnar plånboken rejält i ett av de största svenska företagsförvärven genom tiderna. Prislappen för molnbolaget Vonage är drygt 55 miljarder kronor.

– Jo, det är dyrt, men vi blir tidiga på en mycket attraktiv ny marknad, säger han till DN.

Vonage är ett växande, och lönsamt, amerikanskt bolag som genom en global plattform utvecklar sms-, video och rösttjänster för konsumenter och företag. Börje Ekholm ger ett exempel:

– Om du vill skapa en app som kan utnyttja video kan du i stället för att utveckla själv köpa en standardiserad tjänst från Vonage. På samma sätt kan ett sjukhus köpa en tjänst som gör att man får en säker överföring av röntgenbilder från ambulansen eller en industri för att garantera liten fördröjning i en tillverkningsprocess.

Ericsson ser framför sig att gifta ihop 5G-tekniken med helt nya applikationer för företagsmarknaden.

Läs mer: En storaffär för att klara den kinesiska motvinden

– Det finns hur mycket tillämpningar som helst för 5G, men det kräver att nätet byggs ut. För att våra kunder operatörerna ska göra det krävs att tjänsterna är lätta att använda och kan bli lönsamma.

Ericsson är i dag i ett helt annat skick än när Börje Ekholm tog över för snart fem år sedan. Nu finns det pengar att köpa andra företag för. I fjol förvärvades amerikanska Cradlepoint, marknadsledande inom lokala mobilnätverk för företag, för tio miljarder. Nu följer man upp med bolagets historiskt största affär, prislappen för Vonage blir motsvarande drygt 55 miljarder kronor.

Satsningen på företagsmarknaden ska också ses mot bakgrund av att Ericsson i den nya kinesiska 5G-upphandlingen fick se sina marknadsandelar kraftigt nedskurna. Få tvivlar på att orsaken var den svenska svartlistningen av värsta konkurrenten Huawei. Ericsson behöver nya ben att stå på.

– Det är dyrt att expandera in i ny teknik – för tillväxten är hög men där finns också mycket goda marginaler om du lyckas skala upp den. Det här är en väldigt attraktiv affär på sikt. Vi ska gifta ihop det bästa av molnet med telekommunikation. Det kan bli en unik kombination som tar Ericsson på en helt ny resa.

Ni hade en nettokassa på 56 miljarder i september, affären kostar 55 miljarder?

– Det klarar vi, det senaste åren har vi jobbat med att göra Ericsson mindre sårbart för svängningar i omvärlden. Vårt kassaflöde över året är stabilare än någon gång tidigare. Vi har en stark finansiell ställning, därför kan vi göra detta.

Ämnen i artikeln

Ericsson
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt