Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ekobrottsmyndigheten blir rikstäckande

Regeringens satsning på 30 miljoner kronor för att ge Ekobrottsmyndigheten (EBM) ett nationellt ansvar för ekobrottsligheten välkomnas av myndigheten. Kriminalunderrättelsearbetet blir nu rikstäckande.

– Vi har fått det vi begärt, nu är det bara upp till bevis, säger EBM:s polischef Kenneth Holm.

Ett underrättelsearbete bedrivs redan i dag, men det, liksom EBM:s ansvar, har hittills handlat om ekonomisk brottslighet i storstadslän och i vissa angränsande län. Nu blir arbetet alltså nationellt.

Fokus i underrättelsearbetet ligger på att samla information för att kunna rikta tunga insatser mot grovt kriminella, och inte minst kunna slå till mot drivkrafterna bakom brottsligheten och kunna spåra och beslagta vinsterna från brotten.

– Vi har redan haft flera stora ärenden med goda resultat, framför allt i samverkan med andra myndigheter. Det handlar om stora belopp, vi har ju haft ärenden där vi säkrat hundratals miljoner kronor, säger Holm.

Ett område där man kommer att stärka sin kompetens är IT-spaning för att komma åt internetbrotten. Några detaljer kring hur underrättelsearbetet går till vill Kenneth Holm inte ge. Men EBM är en del av rikskriminalpolisen, som med en stundande lagändring väntas få ta del av FRA-spaning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.