Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ekobrottsmyndigheten utreder Billströms aktieaffär

Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen utreder migrationsminister Tobias Billströms (M) aktieaffär i Northland Resources.

Frågan som man vill ha svar på är om Billström hade tillgång till insiderinformation när han köpte aktier i det krisdrabbade gruvbolaget. TV 4 Nyheterna har tidigare rapporterat att information om en möjlig räddningsplan för gruvbolaget fanns hos regeringskansliet fem dagar innan Billström köpte 30 000 aktier.

Huruvida en förundersökning har inletts finns i nuläget ingen uppgift om, ingen har heller delgivits misstanke om brott, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Om Billström har vunnit eller förlorat pengar på affären har ingen betydelse för utredningen. Northland Resources aktie har backat med mer än 99 procent på Oslobörsen i år.

– Storleken på vinsten eller storleken på en förlust, om man nu har gjort det, har ingen betydelse för om det är ett brott eller inte. Utan det är om det har funnits insiderinformation och om den här personen har haft insiderinformation när han har handlat, säger Martin Tidén, chefsåklagare vid finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten till Ekot.

I ett mejl till Ekot skriver Tobias Billström att han inte känner till att Ekobrottsmyndigheten utreder hans aktiehandel, men att han inte har något emot granskningen.

Utredningen väntas bli klar om några veckor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.