Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ekologiska ägg räcker till alla i påsk

Foto: TT

Nya värphönsplatser ska rädda påskens ekologiska ägg tror äggbranschen. De extra platserna väntas ge ungefär 230 000 fler ägg per dag, uppger lantbrukstidningen ATL.

Det har varit brist på ekologiska ägg under påsken i flera år, men nu kan det vara ett minne blott. Sen i fjol har 280 000 värphönsplatser tillkommit, nya ekologiska hönsfarmer har byggts och flera packerier har kunnat leverera betydligt fler ägg än vad de hade tillgång till förra påsken.

– Vi har fått fem nya anläggningar med totalt 100 000 hönsplatser. Det är en ökning med 20 procent för oss, säger äggproducenten KG Pettersson till ATL.

Svenska Lantägg i Skara har också ökat sin kapacitet. Företaget har sedan i fjol fått en utökning med tre äggproducenter vilket genererar i 36 000 ekologiska ägg per dag. Den ekologiska trenden är i dag stark i Sverige.

– Trenden med ekoägg fortsätter, den har inte mattats av, säger vd:n på Gotlandsägg, Magnus Bolin, till tidningen.

Den största delen av äggproduktionen, 65 procent kommer från konventionellt producerade frigående höns inomhus. Burhönsen blir allt färre och ägg från frigående höns utomhus blir vanligare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.