Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ekomat för dyr för att locka

Potatis - Vanlig:24,95, Eko: 36,95 Tomater - Vanlig 34,95/kg Eko: 39,90/kg Vetemjöl - Vanlig 13,95 Eko: 27,95 Rostasfilé - Vanlig 219,95/kg Eko: 259,95/kg Bananer - Vanlig: 19,95/kg Eko: 26,95/kg.
Potatis - Vanlig:24,95, Eko: 36,95 Tomater - Vanlig 34,95/kg Eko: 39,90/kg Vetemjöl - Vanlig 13,95 Eko: 27,95 Rostasfilé - Vanlig 219,95/kg Eko: 259,95/kg Bananer - Vanlig: 19,95/kg Eko: 26,95/kg. Foto: Alexander Mahmoud
Ekologisk mat säljer dåligt i Sverige. En anledning är att många kunder tycker att priserna är för höga. Ekologiska odlare skyller de höga priserna på att butikerna tar ut högre vinstmarginaler på ekologisk än traditionell mat. Men det förnekas av handlarna.

Hittills går det trögt med försäljningen av ekologiska livsmedel i Sverige, totalt står de för cirka 4 procent av den mat som konsumeras, enligt Krav. Och regeringens mål om att andelen ekologisk jordbruksmark i Sverige skulle vara uppe i 20 procent år 2010 har inte nåtts, i dag är siffran bara 14 procent. Det gamla målet har skjutits fram till år 2013.

Så skulle det inte behöva se ut, enligt intressenter DN har talat med. Lägre påslag från grossist till butik och lockpriser skulle ­kunna öka försäljningen, menar de.

Odlaren Frans Brozén ger ett exempel. 600 gram av hans ekologiska gula lök från Gotland kostar 24:90 kronor i en butik i Stockholmsområdet. Av den summan får han 6:60 kronor. Det betyder att grossisten och butiken delar på 16 kronor av det som kunden betalar, momsen borträknad.

– Jag tycker det är orimligt. Jag kan inte förstå varför grossist och butik behöver lägga på mer i kronor räknat, än vad de gör på traditionella livsmedel, säger Frans Brozén som också är ordförande i Sam­odlarna som organiserar ekologiska odlare.

Han tycker att grossister och butiker borde begränsa sina prispåslag på ekologisk mat till samma krontal som den traditionella. På det sättet skulle fler handla ekologiskt utan att handeln förlorade något, menar Frans Brozén.

Men många försvarar de höga priserna och menar att man får ­valuta för pengarna.

– Du får en produkt som framställts utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade organismer. För en liten merkostnad gör du en stor insats för din egen miljö, andra männi­skors arbetsförhållanden och djurens välfärd, säger Kristin Cooper på Krav.

Skillnaden i pris mellan ekologisk mat och traditionell mat varierar stort. Ekologisk mjölk är bara cirka 15 procent dyrare än traditionell mjölk, medan Kravpotatis ofta är dubbelt så dyr och fläskkött kan vara tre gånger så dyrt. I de flesta fall avspeglar prisskillnaden hur stor skillnad det är mellan den ekologiska och den traditionella produktionen, enligt Dirk van der Krogt, marknadsexpert på Ekologiska lantbrukarna.

– En liten prisskillnad mellan ett traditionellt och ett ekologiskt livsmedel betyder oftast att produktionsformerna inte skiljer sig lika mycket, säger han.

Magnus Nelin, presschef på KF, förnekar bestämt att påslagen skulle vara större på det ekologiska sortimentet.

– Vi har något sämre vinstmarginaler på de ekologiska varorna än på det övriga sortimentet, säger han.

Åsa Domeij, miljöchef på Axfood, betonar att det krävs insatser från flera håll för att få ner priserna på ekologisk mat.

– Ska det verkligen hända något måste alla hjälpa till. Handeln har ett stort ansvar men även kunderna. De måste vara beredda att betala för Krav-griskött året runt, inte bara till jul och de måste vara envisa och fråga efter de ekologiska varorna när de inte finns i butiken.

Konsumentorganisationen Sveriges konsumenter lägger ändå största ansvaret på handeln.

– Jag väntar på de stora priskampanjerna på ekologiskt. Vem blir först med att erbjuda extrapris på ekologiskt lammkött till påsk eller grillkött till sommaren? undrar Louise Ekström på Sveriges konsumenter.

Priser aktuella tisdag 3 januari på Hemköp Matpressen, Rålambsvägen i Stockholm.

Mer arbete för att odla fram produkten,

Mer arbete för att odla fram produkten, till exempel manuell ogräsrensning.

Ibland mindre skördar.

Investeringskostnader och omställningstid från traditionell till ekologisk produktion.

Bättre djuromsorg och dyrare djurfoder.

Mindre volymer ger uteblivna stordriftsfördelar i flera led.

Efterfrågan är större än tillgången.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.