Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ekonom-coronaviruset-kan-sanka-tillvaxten-13-procent/

Ekonomi

Ekonom: Coronaviruset kan sänka tillväxten 1–3 procentenheter

02:22. Utbrottet av det nya coronaviruset sprider sig över världen. Amina Manzoor berättar om risken och oron för nya virus och pandemier.

Butiker håller stängt, tillverkare stoppar produktionen och flygbolag ställer in flighter – så slår det nya coronaviruset mot världsekonomin. 

Om utbrottet utvecklas till en pandemi kan det få kännbara globala effekter, enligt professor Lars Jonung.

– Tillväxten i världsekonomin kan minska med 1–3 procentenheter, säger han.

En rättelse har tillfogats artikeln

Tusentals människor har smittats och hundratals dött i coronavirusets framfart. Klart värst drabbat är Kina, där utbrottet startade i staden Wuhan i slutet av förra året, uppger BBC

I ett försök att stoppa smittspridningen har 16 kinesiska städer – med över 50 miljoner invånare – isolerats från omvärlden. Många affärsverksamheter har varit stängda över det kinesiska nyåret och nu har Kinas regering förlängt ledigheterna i 14 av landets provinser. Provinserna står för minst två tredjedelar av Kinas ekonomiska produktion, enligt uppgifter från Bloomberg och tidskriften Time.

Det får kännbara konsekvenser för tillverkningsindustrin. 

Apple har tillfälligt stängt sina 42 butiker i Fastlandskina.
Apple har tillfälligt stängt sina 42 butiker i Fastlandskina. Foto: Ng Han Guan/AP

Kina ligger bakom omkring 17 procent av den globala ekonomiska produktionen och är ledande exportör av kläder och andra textilier. Även en stor del av alla datorer och i princip alla Iphones tillverkas i landet. Biltillverkare som General Motors och Honda, som båda har fabriker i Wuhan, försöker avgöra när de kan sätta i gång produktionen igen.

Utbrottet drabbar även mot andra bolag som är beroende av tillverkning i Kina, och snart måste lägga ordrar för att säkra varor inför högsäsongen.

”En del av våra kunder väljer att vänta och se och dröjer med att lägga ordrar, av oro för coronaviruset. Därför kommer vi sannolikt att missa högsäsongen i försäljningen till Europa i mars”, uppger Cash Liu, försäljningschef för badtunnetillverkaren Shenzhen Kingston Sanitary Ware, till Bloomberg.

Samtidigt slår viruset mot den inhemska konsumtionen. 

Kinas 1,3 miljard stora befolkning står för den största konsumtionen i världen av vissa varor som sprit, bilar och lyxartiklar. Men nu håller en hel del affärsverksamheter stängt. Ikea har tillfälligt slagit igen samtliga sina varuhus i Fastlandskina medan Starbucks stängt över 2.000 av sina restauranger.

Viruset har slagit till under en särskilt shoppingintensiv period i samband med det kinesiska nyåret – en nyckelperiod för landets ekonomiska tillväxt. 

Även turismen drabbas – både i Kina och utomlands.

Flera länder avråder sina medborgare från att resa till Kina och vissa flygbolag som SAS och British Airways har ställt in flighter. Länder som Filippinerna och Singapore har stängt sina gränser för resenärer från Kinas Hubei-provins medan Ryssland och Mongoliet helt stängt gränsen mot Kina.

British Airways har stoppat alla flighter till Kina.
British Airways har stoppat alla flighter till Kina. Foto: Matt Dunham/AP

Kineser spenderar mest pengar av alla nationaliteter inom den internationella turistindustrin. 2018 gjorde de 150 miljoner utlandsresor värda 277 miljarder dollar (nästan 2.676 miljarder kronor). 

Bloomberg Economics chefsekonom för Asien, Chang Shu, bedömer att lägre konsumtion, minskade investeringar och stoppad tillverkning kan komma att sänka Kinas BNP-tillväxt till 4,5 procent under årets första kvartal. Det är den lägsta siffran sedan kvartalsmätningarna startade 1992 och kan jämföras med 6 procents tillväxt sista kvartalet 2019, uppger Bloomberg

Hon menar att Hongkong kommer att drabbas värst av dominoeffekterna, följt av Sydkorea och Japan. Beräkningarna är under förutsättning att utbrottet bara håller sig inom Kinas gränser.

Lars Jonung, professor emeritus på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, medverkade 2006 i en EU-rapport som handlade om hur en pandemi skulle påverka ekonomin i Europa. Än så länge har coronaviruset inte utvecklats till en pandemi, men om så blir fallet bedömer Lars Jonung att tillväxten i såväl Europa som den övriga världsekonomin kan komma att minska med 1–3 procentenheter under något år. 

– Världens länder är i dag sammankopplade i produktionskedjor som gör att inget land kan isolera sig från verkningarna av en svår pandemi, säger han.

Lars Jonung är knuten till Ekonomihögskolan i Lund.
Lars Jonung är knuten till Ekonomihögskolan i Lund. Foto: Peter Nerström, Privat

Erfarenheter från tidigare pandemier visar att effekterna är störst på produktionssidan, när människor inte kommer till jobbet. Det blir också minskad efterfrågan eftersom man reser mindre och stannar hemma från evenemang som konserter och sportevenemang. Men det är svårt att i dag beräkna effekterna av coronaviruset eftersom det hänger på hur stor del av den arbetande befolkningen som smittas, hur hög dödligheten blir och hur många arbetsveckor som går förlorade för de som stannar hemma vid sjukdom, menar han.

Läs mer: Amina Manzoor: Nästa pandemi kan vänta runt hörnet och vi vet inte hur allvarlig den blir 

Samtidigt betonar Lars Jonung att pandemiernas effekter på samhällsekonomin är relativt kortvariga och brukar vara ett eller två kvartal. Han drar också paralleller till sarsepidemin, som startade 2002 i Kina och inte blev långvarig. 

– Ser vi tillbaka på sarsepidemin ser vi inga stora effekter på den ekonomiska statistiken. Nu råder det krisstämning, men om ett halvår hoppas jag att vi har börjat glömma detta virus, säger han.

Han påpekar dock att det inte går att uppskatta det mänskliga lidandet, bara de ekonomiska kostnaderna.

Ser du några särskilda effekter som coronautbrottet kan ha på Sverige?

– Ska man döma av tidigare effekter kommer resandet till utlandet att minska. Vi kommer framför allt att resa mindre till Asien och främst Thailand, eftersom Thailand är en huvudkälla för kinesisk turism. På kort sikt blir det kanske ett uppsving för turismen inom Sverige.

Läs mer: 

Kraftigt kursfall för Electrolux – varnar för effekter av coronaviruset

Almega uppmanar: ”Jobba hemifrån i två veckor efter Kinaresan”

Industrijättarna stänger varuhus och butiker i Kina

Rättelse: Procent har ändrats till procentenheter på två ställen i artikeln.