Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 06:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ekonomer-flera-faror-vantar-efter-remarkabel-borsuppgang/

Ekonomi

Både fall och rekord på börsen i New York

Det var spretigt på börsen i New York på tisdagen.

Men tekniktunga Nasdaqs kompositindex, som stigit tre dagar i rad, gick upp 0,3 procent till en ny rekordnivå och har därmed rusat nära 45 procent sedan bottennoteringen den 23 mars.

TT Text

Ett tag under handelsdagen var Nasdaqs kompositindex över den magiska nivån 10 000 punkter men föll tillbaka igen och stannade på knappt 9 954 punkter.

Teknikaktier som Netflix, Facebook, Apple, Amazon och Alphabet gick bra under dagen.

Dow Jones industriindex föll däremot 1,1 procent och S&P 500 gick tillbaka 0,8 procent.

Aktier inom rese-, finans-, industri- och energisektorerna hade det tungt under tisdagen.

Och även om Dow Jones industriindex och S&P 500 backade är många analytiker förvånade över hur starkt aktiekurserna går i stort trots de enorma utmaningarna den amerikanska ekonomin står inför under coronakrisen.

S&P 500 är nu bara ungefär 5 procent från att slå rekord.

Möjligen surfar kurserna fortfarande på förra veckans jobbstatistik, som visade att arbetslösheten minskat och att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökat med 2,5 miljoner från april till maj. Hopp väcktes om att USA:s ekonomi snabbt ska återhämta sig från effekterna av coronakrisen.

Vid Stockholmsbörsens stängning på tisdagen hade OMXS-index fallit 1,5 procent.

Generellt är det konjunkturkänsliga aktier och aktier inom rese- och transportsektorn – som tidigare har gått dåligt i coronakrisen – som åker på ett bakslag efter en period av stark återhämtning för många av dem.

Utvecklingen går på tvären med ett kraftigt kurslyft på Wall Street i måndags, där Nasdaqbörsen steg till en ny historisk toppnivå.

Stockholmsbörsens OMXS-index har med tisdagens kursfall cirka 12 procent kvar upp till sin historiska topp, som uppnåddes precis före coronakrisen i februari.

I Stockholm var klädkedjan H&M största sänke i kraft av sin indextyngd, och med ett kursfall på 3,8 procent. Även säkerhetskoncernen Securitas tappade lika mycket.

Storbankerna tyngde också. Nordeas aktie föll 1,5 procent, medan Handelsbanken landade på minus 2,6 procent.

En annan förlorare är gruvbolaget Bolidens aktie, som sjönk 2,6 procent sedan analytiker på storbanken Morgan Stanley sänkt sin rekommendation.

Prispressen på olja sänkte oljebolaget Lundin Energys aktie med 3,5 procent.

Telekomtillverkaren Ericsson fortsatte samtidigt att backa något, ned med 1,6 procent, efter måndagens besked om en miljardnedskrivning av kinesiska tillgångar.

Astra Zeneca gick mot strömmen och steg 0,3 procent efter ett positivt besked från USA som öppnar för att vidareutveckla antikroppspreparat för behandling av covid-19-sjuka. Även medicintekniktillverkaren Getinge gick bra, upp 2,3 procent.

Förutom dessa två var det också bara mätteknikkoncernen Hexagon och tobakstillverkaren Swedish Match som steg av de 30 storbolagen på OMXS30-listan.

Fastighetsbolaget SBB säljer kontor för nästan 1,2 miljarder i Borås och Halmstad. B-aktien steg 3,8 procent.

CAC40-index i Paris föll 1,6 procent, lika mycket som Frankfurtbörsens DAX-index. Londonbörsens FTSE-100-index sjönk 2,1 procent.

Läs mer: Världsbanken: Mest omfattande globala krisen sedan 1870

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt