Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 22:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ekonomer-globaliseringen-kommer-att-rullas-tillbaka/

Ekonomi

Ekonomer: Globaliseringen kommer att rullas tillbaka

”När till och med amerikanska statsobligationer tappar i värde är vi nära ett mörker”, säger ekonomen Klas Eklund.
”När till och med amerikanska statsobligationer tappar i värde är vi nära ett mörker”, säger ekonomen Klas Eklund. Foto: Emil Wesolowski

Coronakrisens ekonomiska konsekvenser är minst lika dramatiska som i en vanlig finanskris. Världen är redan i recession, tror bedömare. Men förloppet är unikt. Tjänstesektorn, som brukar vara ett ankare i kris, är den som faller först.

– Det blir massiva konkurser, säger ekonomen Stefan de Vylder.

– När till och med amerikanska statsobligationer tappar i värde är vi nära ett mörker, säger ekonomen Klas Eklund.

”När du hör någon säga ’den här gången är det annorlunda’, så spring”, skrev ekonomerna Carmen Reinhart och Kenneth Rogoff i en bok om återkommande ekonomiska kriser.

Men det är svårt att dra en annan slutsats än att den kris som nu fördjupas dag för dag är annorlunda än en ”vanlig” kris.

– Den har gått en helt annan väg, konstaterar ekonomen Klas Eklund.

Ibland används begreppet ”svarta svanar” om de fullständigt oväntade händelser som så ofta styr utvecklingen. Det nya coronaviruset är en ”svart svan”.

Den helt avgörande skillnaden mot en finanskris är att folks beteende har ändrats, framhåller ekonomen Stefan de Vylder. 

– Förloppet kan vara dramatiskt även i en finanskris, men den påverkar inte människors beteende i grunden på det viset. Då åker de tunnelbana och går på konserter och fester som vanligt.

Ett tomt Stureplan i Stockholm lördag 21 mars.
Ett tomt Stureplan i Stockholm lördag 21 mars. Foto: Anders Wiklund/TT

– Det här kommer att fortsätta tills vi har ett vaccin. Därför tror jag att de optimistiska prognoserna är fullständigt fel, säger de Vylder.

Han tror att folks ändrade beteende har väldigt lite att göra med restriktioner.

– Även om smittan är dämpad i höst kommer folk fortfarande att dra sig för att dyka upp på offentliga tillställningar.

– Jag är väldigt orolig, både politiskt och ekonomiskt.

de Vylder betonar att beteendeförändringarna inte är utslag av panik utan är rationella. Det är inte mycket myndigheterna kan göra för att få folk att återgå till normal konsumtion innan det finns ett botemedel, menar han.

– Folk stannar hemma på goda grunder.

Men effekterna blir dramatiska:

– Det kommer att bli massiva konkurser, med början i kultur- och besöksnäringarna. De kommer inte att få låna av banken, säger Stefan de Vylder.

Krisen kommer i tre faser. Det första som hänt är nästan samtidiga utbuds- och efterfrågechocker, som slagit olika hårt mot olika branscher. Värst är det för tjänstesektorn. Restaurangmåltider, transporter och hotellövernattningar kan inte lagras.

Läs mer: Corona sliter sönder världsekonomin framför våra ögon

Många restaurangägare drabbas hårt av coronakrisen.
Många restaurangägare drabbas hårt av coronakrisen. Foto: Anders Wiklund/TT

I fas två drabbas industrin. Den syns nu, när varsel börjat komma.

Steg tre inträffar om och när arbetslösheten börjar breda ut sig. Då faller efterfrågan.

– Därför måste motåtgärderna vara av olika slag, konstaterar ekonomen Klas Eklund.

– Först måste man underlätta för företag att överleva, ge stöd för permitteringar, erbjuda lån och annat. I ett andra paket måste man justera penningpolitiken. Paket tre, som diskuteras, är att upprätthålla nivån på allmänhetens efterfrågan.

– Jag tror att hur mycket man än sätter in är det avgörande hur smittkurvan utvecklas. Det går inte att säga vilka åtgärder som är rätt eller fel. Död eller depression. Det är ett töcken, säger Eklund.

Det är en extrem osäkerhet och stora spann i prognoserna. Vi har ingen statistik, ingen historisk erfarenhet.

Ju snabbare Sverige och världen kan lämna det extrema läget bakom sig, desto större hopp om en snabb och stark återhämtning. Men Klas Eklund tror på en ”hackig utveckling”, där optimism byts mot pessimism och man hela tiden testar olika metoder.

– Det är en extrem osäkerhet och stora spann i prognoserna. Vi har ingen statistik, ingen historisk erfarenhet. Därför blir jag misstänksam mot dem som uttalar sig tvärsäkert. 

– När till och med amerikanska statsobligationer tappar i värde är vi nära ett mörker.

Många ekonomer befarar att den plötsliga inbromsningen kan slå hårdare mot världsekonomin än terrorattackerna 2001. 

Reuters frågade i veckan ett 40-tal ekonomer om läget. Tre fjärdedelar av dem ansåg att den globala ekonomin redan är inne i en recession. Definitionen på recession är minskad bnp två kvartal i rad.

Recessionen har också nått USA, menar en rad bedömare. Flera tror att raset som väntas där från april till juni bli det största sedan andra världskriget. Investmentbanken Goldman Sachs är allra mest pessimistisk och tror i sin senaste analys att USA:s ekonomi faller med 24 procent andra kvartalet.

Röda siffror på börsen.
Röda siffror på börsen. Foto: Mark Lennihan/AP

Än så länge hoppas och tror de flesta bedömare att det blir ny fart i den globala tillväxten under andra halvåret, och i Kina redan innan dess.

När Kina väl kommer i gång – förutsatt att smittan inte kommer tillbaka i en andra våg redan före sommaren – har landet ett ekonomiskt slagläge.

– De har förlorat mycket under första kvartalet, men de kommer ut med mindre skador än vi trodde för några månader sen, säger Klas Eklund.

– De kommer att vilja visa världen att de gjort allt rätt. Och de kommer nog att försöka hjälpa till också, med ansiktsmasker och med forskning på ett nytt vaccin. 

Kina kan dessutom numera förlita sig på en stark inhemsk konsumtion.

Även Stefan de Vylder tycker att det är glädjande att Kina så smått börjar komma i gång. Det stora orosmolnet i världen menar han är USA, på grund av dålig beredskap och svaga skyddsnät:

– Jag tror att USA står inför en coronakatastrof.

Precis som efter andra stora chocker, som terrorattackerna 2001 och finanskraschen 2008–2009, kommer coronakrisen sannolikt att leda till en del permanenta förändringar och förskjutningar i ekonomin.

Det här plus klimatdiskussionen kommer att få folk att flyga mindre och ägna sig mer åt saker som inte kräver så mycket konsumtion. Massor av möten kommer att ske med videolänk.

Klas Eklund tror att viruskrisen i kombination med andra kriser som klimatet och brexit delvis kommer att rulla tillbaka globaliseringen. Både på nationell nivå och på företagsnivå kommer man att bygga upp mer robusta ekonomier med beredskapslager.

Även annat kommer att ändras, tror han:

– Många ser nu att det går att ha videokonferenser och göra färre resor. Det blir ett avstamp för mer hållbar teknik.

”Det här kommer att fortsätta tills vi har ett vaccin. Därför tror jag att de optimistiska prognoserna är fullständigt fel”, säger ekonomen Stefan de Vylder.
”Det här kommer att fortsätta tills vi har ett vaccin. Därför tror jag att de optimistiska prognoserna är fullständigt fel”, säger ekonomen Stefan de Vylder. Foto: Bertil Ericson/TT

Stefan de Vylder har en liknande framtidsspaning:

– Det här plus klimatdiskussionen kommer att få folk att flyga mindre och ägna sig mer åt saker som inte kräver så mycket konsumtion. Massor av möten kommer att ske med videolänk.

– Företagen kommer att se över sina leverantörskedjor och inte lägga alla ägg i samma korg. Och sparandet kommer nog att öka.

– Jag tycker det är klokt. Globaliseringen har löpt amok. Men det finns samtidigt en risk för ful nationalism, stängda gränser och främlingsfientlighet.

Globaliseringen har dock det goda med sig att arbetet med ett vaccin påskyndas, menar de Vylder.

– Den som försöker smyga och ta patent och sälja själv lär inte komma undan. Här är det samarbete och utbyte av information som gäller.

Carl Johan von Seth: Därför kan coronaviruset leda till global lågkonjunktur