Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ekonomer varnar för stora risker vid utträde

London. Det finns stora ekonomiska risker med ett EU-utträde, varnar flera ekonomer. Enligt brittiska centralbanken är Brexit det största inhemska hotet mot landets finansiella stabilitet.

Centralbanken är redo att stötta landets finansiella system med mångmiljardbelopp för att det ska fungera om väljarna röstar för en Brexit, sade chefen Mark Carney när han frågades ut i parlamentet nyligen.

Mark Carney varnade för att ett EU-utträde riskerar påverka bytesbalansen samt fastighets- och finansmarknaderna. Enligt honom är Brexit det största inhemska hotet mot den finansiella stabiliteten.

EU-kritiska parlamentariker viftade bort varningen med att prognoser från ekonomer är mindre trovärdiga än de från meteorologer. Brexitrisken har bidragit till att pundet försvagats sedan årsskiftet. Brittiska valutan handlas på sin lägsta nivå sedan 2009 gentemot dollarn. Förra veckan beslutade centralbanken att behålla styrräntan på låga 0,5 procent med hänvisning till att osäkerheten runt folkomröstningen kan försena investeringar och minska efterfrågan. Häromdagen kom en rapport från institutet Centre for Economic Performance vid London School of Economics som visar att Brexit kan minska ett hushålls inkomst med 10.000–20.000 kronor. Utfallet beror på vilket handelsavtal landet lyckas nå med EU. Enligt institutets beräkningar kommer Storbritanniens BNP att falla mellan 1,3 och 2,6 procent. Kampanjorganisationen Vote Leave har kritiserat rapporten, bland annat för att institutet delvis är finansierat av EU.

Läs även: Brittisk miljardär styr mot Brexit

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.