Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ekonomipriset: Richard Thaler vill knuffa åt rätta hållet

Richard Thaler, ekonomipristagare.
Richard Thaler, ekonomipristagare. Foto: Jonathan Nackstrand

Ekonomerna har misslyckats med att förutse de senaste decenniernas kriser och krascher. Det finns skäl till ödmjukhet, menar årets ekonomipristagare Richard Thaler.

– Människor begränsat rationella, vilket många ekonomer missar. Men det gäller oss alla, exempelvis som konsumenter. Samma gäller professionella investerare, vilket får finansmarknaderna att fungera oberäkneligt, säger Richard Thaler.

Han har fått årets ekonomipris till Alfred Nobels minne för insatser i beteendeekonomi, som handlar om hur psykologi kan föras in i den ekonomiska analysen. Numera är detta, mycket beroende på Richard Thaler, ett växande forskningsfält.

– Beteendeekonomi kan tillämpas på många områden, däribland hur kommande finanskriser ska hanteras. I bästa fall kan man undvika krascher av det slag som vi nyligen har gått igenom, betonar han. 

Företag är inte heller helt rationella, fortsätter Richard Thaler. 

– Vad är anledningen? Jo, de leds av människor som delvis styrs av känslor. Hur företagsledare faktiskt tänker är något som borde undersökas mer.

Det handlar alltså, med Thalers sätt att se det, om att gå utanför de traditionella ekonomiska modellerna där allting förutsätts fungera rationellt. Så ser verkligheten inte ut.

Han har redan visat detta vad gäller de svenska pensionerna. Svenskarnas val av fonder i premiepensionssystemet är inte särskilt rationellt, samtidigt som kännedomen är låg om de risker som finns icke-valalternativet, Sjunde AP-fonden. 

– Mitt intryck är att tre miljoner svenskar sover, framhåller Richard Thaler.

Knepet som han har utvecklat kallas för "nudging" och går ut på att knuffa människor mot mer rationella val. Det kan man göra med bibehållen valfrihet, till exempel genom utformningen av blanketter. Det alternativ som står högst på listan har störst chans att bli valt.

– Det har varit en lång väg att få sådant accepterat. Min främsta inspiration är psykologen Daniel Kahneman som tidigare fått ekonomipriset. 

Richard Thaler har skildrat sin utveckling i boken "Beslut och beteenden" (Volante), som han jämför med Kahnemans bästsäljare "Tänka, snabbt och långsamt".

– Jag är lat och har skrivit för sådana som jag själv. Hans bok är djupare och mer komplicerad, men min är roligare.

Om bristen på rationalitet hos ledare som Donald Trump och Kim Jong Un säger han:

– Hoppas de har goda rådgivare. Någon annan chans ges inte.

Richard Thaler

Årets mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

Ledande inom beteendeekonomi. 

Professor vid Chicagouniversitet i USA, född 1945.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.